Sarajevo
83

Filmski centar upozorava: Žele nam oduzeti imovinu, neka Izetbegović kao arhitekta zaustavi to

M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici JU Filmski centar Sarajevo su danas u prostorijama Muzeja "Valter brani Sarajevo" održali press konferenciju na kojoj je najviše bilo riječi o problemima koji su opterećavali rad ove ustanove u proteklom periodu.

Kazali su kako su nedavno bili u ulozi onih kojima je trebala biti oduzeta imovina, tj. imovina nekadašnjeg Filmskog centra Jagomir koja se prostire na 20.000 kvadratnih metara.

V. d. direktora Jasmin Duraković također se našao u centru pažnje domaće javnosti nakon što je prije nekoliko dana pokrenuta inicijativa za njegovu smjenom te je iskoristio i ovu press konferenciju kako bi predstavio svoju stranu priče.

"Imovina se nalazi na teritoriji općine Centar i to je veoma atraktivna lokacija na ovom području. Mi smo od prvih dana imali taj problem koji je eskalirao u maju prošle godine kada smo saznali da je Kantonalno pravobranilaštvo predalo zahtjev za uknjižbu imovine Filmskog centra Sarajevo. O tome smo obavijestili i premijera Edina Fortu, predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića te premijera Vlade FBiH Fadila Novalića", rečeno je tokom današnjeg obraćanja medijima.

Istakli su kako su poslali svoj dopis u ime preduzeća sudu, ali da su tek poslije saznali da je taj zahtjev poslan 26. marta 2018. godine, tj. u momentu kada je na vlasti bio prethodni saziv.

Jasmin Duraković (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmin Duraković (Foto: D. S./Klix.ba)

"Radi se o tome da su nam nelegalno pokušali preuzeti imovinu. Ustanovili smo da je dokumentacija koja je poslana zasnovana na lažnim faksimilima firme Bosnafilm d.o.o., koja inače nema nikakve veze s JU Filmski centar Sarajevo i koja je likvidirana, tako da su njihove ZK izvatke iskoristili kako bi se preuzela naša imovina. Mi smo to zaustavili, angažirali smo i advokata. To smo smatrali svojom obavezom i od tog trenutka kreću zahtjevi za mojom smjenom", dodao je Duraković.

Na samom kraju, on je rekao kako neće dozvoliti da se kulturna baština oduzima od države te je pozvao Bakira Izetbegovića, koji je po zvanju arhitekta, da zaustavi ove stvari jer smatra da im snage zajedno sa svojim saradnicima.

On kaže da ovdje najveći interes imaju, podvlači, građevinsko-interesni lobiji kojima je jedini cilj profit. Poželio je i svu sreću novoj v.d. direktora Ines Tanović te je kazao kako je ona njegova kolegica i da će je podržavati u radu.