Sarajevo
0

Festival "Sarajevska zima" u završnoj fazi

FENA
Direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, koji će ove godine biti održan pod motom "Organic Art Life", kazao je danas da su pripreme za festival u završnoj fazi, a program selektiran.

Očekuje se da će sve ekonomske, organizacijske i druge pretpostavke za uspješnu realizaciju XXV Festivala biti završene u narednih nekoliko nedjelja, kako bi Sarajevo moglo dočekati umjetnike iz cijeloga svijeta, navodi se u saopćenju Pres službe Festivala.

Podsjeća se da je organska veza između umjetnosti i života inspiracija za moto ovogodišnjeg festivalskog izdanja, koje će pokazati kako se i u vremenu krize može kreativnošću i imaginacijom stvarati.

Spahić podsjeća da je Česka Republika, trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom, ovogodišnji počasni gost "Sarajevske zime".

Naglasio je da su kultura, umjetnost, turizam i sport temelj razvoja grada i zemlje. On najavljuje da će Evropska godina kreativnih kulturnih industrija kroz Festival biti na najbolji mogući način promovirana, te u dramatičnim okolnostima svjetske, evropske i bh. krize potvrditi potrebu za ulaganjima u kreativnost i inovaciju.

Spahić je najavio da će na dan otvaranja Festivala na organski način biti povezani Sarajevo i njegove olimpijske planine, staro gradsko jezgro te svi dijelovi grada.

Svečanost otvaranja bit će realizirana na trgu ispred Narodnog pozorišta uz učešće umjetinka iz 25 zemalja svijeta.