Kultura
0

FOTO / Esma Redžepova pjeva u BKC-u

Sarajevo-x.com
Kraljica romske muzike Esma Redžepova održat će večeras koncert u Bosanskom kulturnom centru, predstavljajući se ovdašnjoj publici u okviru programa Festivala "Sarajevska zima", kada će joj biti uručena i Nagrada "Sloboda" koju joj je za doprinos miru dodijelio Međunarodni centar za mir (IPC).
Ova će interpretatorica večerašnjim koncertom, ali i svim koji budu održani u ovoj godini, obilježiti 55 godina umjetničkog djelovanja. Na repertoaru će se naći njeni najveći hitovi, kao što su "Zašto si me majko rodila", "Čaje šukarije", "Mangava Tut", "Đelem, Đelem", i mnogi drugi. Redžepova će nastupiti u pratnji njenog ansambla.

Esma Redžepova je danas na konferenciji za medije istaknula da joj nagrada mnogo znači, posebno što dolazi iz BiH, zemlje koja joj je uvijek priredila odličan prijem i gdje se uvijek osjećala kao u svome domu.

"Sarajevo i BiH su mi mnogo pomogli kada sam bila na početku karijere. Bosna je uvijek pomagala našu umjetnost i ovdje me je publika na koncertima uvijek dočekivala na nogama", kazala je ona.

Podsjetila je da je na njenu inicijativu u Skoplju tokom rata osnovana prva Dječija ambasada, uz čiju pomoć je u Makedoniju primljeno oko 40.000 djece, majki i staraca iz BiH.

Govoreći o brojnim nagradama koje je dobila tokom karijere, posebno je izdvojila onu iz 1976. godine, kada je u Indiji od 28 umjetnika iz cijelog svijeta zvanično krunisana za kraljicu romske muzike, te Orden za širenje kulture u svijetu koju joj je dodijelio makedonski predsjednik.

"Ta mi nagrada mnogo znači jer sam je dobila od moje zemlje. To je najviše priznanje Makedonije koje je dobilo samo nekoliko ljudi, a ja sam među njima jedina žena", istaknula je ona.

Ukazala je i na činjenicu da je romska muzika posljednjih godina postala komercijalna, te da je izvode mnogi koji i ne znaju romski jezik.

Prokomentirala je i današnju sliku svijeta, navodeći da ljudski rod ide dosta unazad, za razliku od životinjskog koji konstantno napreduje.

"Ja sam veliki kozmopolita i nikada nisam voljela granice. Čemu svi ratovi i nemiri kada možemo imati mir, ljubav, toleranciju, te miješanje kultura jednih s drugima. Unutar mene je veliko dijete koje svijet gleda kao ružičast", poručila je Redžepova.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić Redžepovu je nazvao misionarkom mira i humanizma, te kreatorkom drugačijeg i ljepšeg svijeta.