Majstor na klarinetu
39

Emir Radišević upisao prestižni Bečki konzervatorij

Piše: T. S.
Emir Radišević
Emir Radišević
Emir Radišević upisao se na prestižni Bečki konzervatorij, a prijemni na odsjeku za klarinet je položio sa najvišim ocjenama. Klarinet je počeo svirati sa jedanaest godina, ne zato što je volio taj instrument već zbog toga što baš i nije imao nekog izbora. No, danas je klarinet njegova najveća ljubav.

Osamnaestogodišnji Radišević upisao se na klasu poznatog japanskog profesora Nakae Makotoa. U razgovoru za portal Klix.ba istakao je da je veoma sretan što mu se ispunila velika želja da nastavi studije u Beču, gradu muzike, a pogotovo što je dobio priliku da se školuje na Bečkom konzervatoriju.

"U Beč sam došao kako bih stekao što kvalitetnije znanje. To što je Beč svjetski centar muzike govori sve", ushićeno je kazao Radišević, koji je rođen u Sarajevu ali je odrastao u Tuzli.

Kako je istakao, od malena je iskazivao naklonost ka muzici, ali je želio naučiti svirati harmoniku.

"Kada sam imao deset godina shvatio sam da je moja želja da naučim svirati harmoniku, a prvi korak ka ostvaranju je bio upis u Osnovnu muzičku školu u Tuzli. S obzirom da nisam uspio iz prvog puta, odlučio sam pokušati i naredne godine, no tada sam mogao birati između dva 'nezanimljiva' instrumenta - klarineta i flaute. Flautu sam smatrao nježnim i ženskim instrumentom te sam se odlučio za klarinet", ispričao je mladi i talentovani klarinetista.

Nakon završene osnovne muzičke škole upisao je i srednju muzičku školu i učestvovao na brojnim takmičenjima osvajajući nagrade i priznanja.

"Uvijek sam imao podršku porodice i prijatelja, bili su uz mene, ali najveću ulogu na mom putu ka uspjehu imali su roditelji i brat. Možete misliti kako je njima bilo slušati me svaki dan dok vježbam", kazao je Radišević kroz smijeh.

Ipak, zbog velike ljubavi prema klarinetu morao se odreći druge ljubavi - košarke.

"Odrekao sam se košarke kako bih zaštitio ruke od povreda. Muzičarima su prsti vrjedniji od svega."

Za prijatelje Radišević često na klarinetu zasvira pjesme Đorđa Balaševića, čiji je veliki fan.

"Svirao sam i nekoliko koncerata sa nekadašnjim Balašević tribute bandom Nenormalni", istakao je.

Inače, Radišević je član međunarodnog orkestra BalsiKa, a sarađivao je sa brojnim muzičkim horovima. Također, u toku svog dosadašnjeg školovanja svoje vještine je usavršavao kod svjetski priznatih i poznatih klarinetista kao što su: Mate Bekavac (Slovenija), Bertram Egger ( Austrija), Emir Nuhanović (Bosna i Hercegovina), Sylvie Brucker (Francuska), Ernst Otensammer (Austrija) i Adnan Cico (Bosna i Hercegovina).

Trenutno se želi posvetiti studiju u Beču, a nada se da će u budućnosti imati priliku da se nastavi školovati i u nekim drugim evropskim gradovima, s obzirom da su konzervatoriji povezani i česte su razmjene studenata. Također, nada se da će njegov trud prepoznati nadležni u zvaničnim institucijama i ponuditi mu stipendiju, jer do sada nije imao podršku ni općinskih niti državnih institucija.