Porijeklom iz Ukrajine
51

Elma Tataragić: Zastrašujuće je jer čovječanstvo i dalje smatra da je rat opcija

I. B.
Elma Tataragić o trenutnom stanju u Ukrajini (Foto: H. M./Klix.ba)
Elma Tataragić o trenutnom stanju u Ukrajini (Foto: H. M./Klix.ba)
Povodom aktualnih dešavanja u napadnutoj zemlji, redakcija portala Klix.ba kontaktirala je predsjednicu Udruženja filmskih radnika BiH Elmu Tataragić, koja je s majčine strane porijeklom iz Ukrajine.

Tataragić je za Klix.ba istakla kako se suosjeća sa svima koje je pogodila teška situacija.

"Suosjećam se sa ukrajinskim narodom i sa svim ljudima koji danas i ovih dana pate zbog ruske invazije", rekla je uspješna bh. scenaristica čiji je djed, s majčine strane, rođen u ukrajinskom gradu Odesi.

Iako tamo više nema članova porodice, dosta njenih kolega iz filmske profesije žive u Ukrajini.

"Imam dosta kolega tamo i u stalnom smo kontaktu. Za sada su dobro, ali su u panici i šoku", priznala je i dodala kako se svaki sukob odrazi i na druge zemlje, ali da je trenutno teško predvidjeti šta je pred nama.

"Užasnuta sam i razočarana da svijet ništa nije naučio ni na lekcijama iz Drugog svjetskog rata, niti rata u bivšoj Jugoslaviji, pa ni samoj pandemiji", priznala je Elma.

Poput mnogih, koje čak i svjedočenje cijeloj situaciji putem vijesti ili društvenih mreža, pogađa, i Elma smatra da rat ne može ništa lijepo donijeti.

"Zastrašujuće je da čovječanstvo i dalje smatra da je rat opcija za neke ciljeve. Rat je užas i iza njega ništa lijepo ne ostaje. To znam iz vlastitog iskustva", zaključila je.

Elma je, inače jedna od najtraženijih i najnagrađivanijih scenaristica na Balkanu, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti te selektorica Sarajevo Film Festivala.