Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Šta se fališ da si pročitao rukopis pročitao je i Namir pa se ne hvali!!
Imao sam privilegiju da knjigu pročitam dok je još bila u rukopisu. Roman El-Hidrova knjiga je pomak i stvarni doprinos književnosti. Po mom skromnom mišljenju, prevazilizi čak i veličinu Vječnika. Ovoj braći koja to očito ne razumiju, moram kazati da ova knjiga nije niti historija niti fikh, niti naučno djelo. Ovo je umjetnost, sasvmi jedan novi svijet i prema tome treba ga posmatrati na taj način.
Sura Kehf -(pojasnjenje nekoliko ajeta )- http://muslimanka.net/sajt/index.php?option=com_content&task=view&id=373&Itemid=28
VIDEO-Ko su sufije-http://sahwa.info/downloads/video/razno/ tumacenje sure( El-kehf) -jhttp://sahwa.info/downloads/video/dersovi/ciklusi/ciklusi%20predavanja_2008/tefsir%20sure%20kehf/
Orijentalista Nikolson je rekao : “Ako istražujemo Muhammedovu( a.s.) ličnost u svjetlu onoga što je navedeno u Kur’anu naći ćemo veliku razliku između njegove slike koju predstavlja sam Kur’an i slike koju predstavlja sufijska sekta o evlijama. Sufijski evlija ili šiitski nepogrješivi imam su opisani božanskim svojstvima, dok je Poslanik u Kur’anu opisan kao čovjek.” link za knjizicu-http://sahwa.info/downloads/knjige/akida/sufizam.htm
Iz tog razloga nije čudno što je rekao Francuz Filip Kundasi: “Naši vladari i vojska u Sjevernoj Africi su bili prisiljeni da aktiviraju puteve pozivanja u islamske sekte, jer je ono bolje za održavanje vlasti ideologijom i ustrojstvom od idolopokloničkih sekti\".
Prvi koji je izgradio sufijsku tekiju u Islamu je kršćanski namjesnik u Remli (Palestina). Poslije su se tekije proširile diljem islamskog svijeta ličeći na samostane i utrkujući se sa gradnjom džamija
Mustafa Kamil spominje u knjizi “Istočni problem” čudnu priču: “Poznato je da je prilikom francuske kolonizacije Kajrevana u Tunisu neki Francuz primio Islam i nazvao se Ahmed El-Hadi i stekao najvišu šerijatsku naobrazbu. Kasnije je postavljen za imama jedne velike džamije u Kajrevanu. Kada se francuska vojska približila i kada se narod stao pripremati za odbranu, dođoše mu neki moleći ga da traži savjet u turbetu od nekog šejha u kojeg su vjerovali i koga su otprije poštovali. Pa je “gospodin” Ahmed ušao u turbe, a zatim izašao i rekao im da će doživjeti nesreću i reče im da im šejh savjetuje da se predaju. Tako se svi predaše i Francuzi osvojiše Kajrevan bez ispaljenog metka.”
“Nijedan čovjek prije tebe nije bio besmrtan; ako ti umreš, zar će oni dovijeka živjeti?” Ono što se spominje da su se neki susreli sa Hidrom je laž i smutnja šejtanska. Kolonizatori su upotrebljavali ove bajke o živom Hidru kao sredstvo učvršćivanja svoje vlasti. Tako su potkupljeni kvislinzi iz sufijskih tarikata govorili svojim muridima da su vidjeli Hidra kako nosi zelenu zastavu i predvodi napredujuću francusku vojsku s ciljem okupiranja Sjeverne Afrike. Zato nema mogućnosti za suprostavljanje, niti opiranje Božijoj mudrosti?
Treba znati da je Hidr umro… i da je bio živ došao bi Poslaniku (sallallahu alejhi we sellem) i dao mu prisegu. Kaže sallallahu alejhi we sellem: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da je Musa živ bio bi dužan da me slijedi.” Prenosi Ahmed od Džabira da nije poznato da je Hidr došao Poslaniku sallallahu alejhi we sellem, niti se borio na Allahovom putu s njim, a knjige o imenima ashaba radijellahu anhum ništa od toga ne spominju. Neki rivajeti koji govore da je Hidr došao Poslaniku sallallahu alejhi we sellem su neispravni kao što kaže Ibni Hadžer, Es-Sehavi, Ez-Zehebi i dr. Imam El-Buhari je upitan o Hidru i Il’jasu: “Da li su živi?”, a on reče: “Kako, kad Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaže: “Od onih koji su danas na Zemlji poslije sto godina neće biti niko živ.” U Muslimovom rivajetu od Džabira stoji: “Nijedno današnje novorođenče poslije sto godina neće biti živo.” A jedan imam je upitan o ovome pa je proučio :
Uzvišeni: “Reci: >Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!
Sufije se često oslanjaju na priču o Hidru sa Musaom (alejhisselam ) kao dokaz da čovjek može primati od Allaha bez posredstva poslanika, ali su previdjeli dvije činjenice: 1.Hidr( alejhisselam) je poslanik kako potvrđuje Ibni Abbas i Mukatil, a to su prihvatili gotovo svi mufessiri kao Ibn Kesir, En-Nesefi, El-Begavi, Ibn El-Dževzi, Ibni Hadžer. Kaže El-Kurtubi: “Prema većini mufessira on je poslanik, i to ajet potvrđuje, jer poslanik ne uči osim od poslanika, a do spoznaje skrivenog ne može niko doći osim poslanik.” 2.Musa alejhisselam nije bio poslan Hidru alejhisselam nego Izraelćanima. Naš poslanik Muhammed (sallallahu alejhi we sellem) je poslan cijelom čovječanstvu i nijednom živom biću nije dozvoljen izlazak iz okvira šerijata. Kaže Imam El-Bika’i: “Onaj ko vjeruje da neko ima put ka Allahu dželle we `ala bez slijeđenja Poslanika (sallallahu alejhi we sellem,) on je nevjernik i prijatelj šejtanov prema idžma’u - mišljenju sve uleme.”
Kako \"uličnih\"prodavača. Hoće li ih biti u knjižarama? Ili možda one neće da ih prodaju jer je objavljeno pod autorom. Vječnik je ekstra roman pa je očekivati da bude i ovaj.
20 KM stvarno nije puno za knjigu, posebno Ibrišimovićevu, a sviđa mi se i što je tu kućna dostava:).
Odlicno napisano. Ko kaze da je roman mrtav.