Kultura
0

El-Hidrova knjiga novo djelo Nedžada Ibrišimovića

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović objavio je novu knjigu pod nazivom "El-Hidrova knjiga". To je nastavak prethodnog romana "Vječnik", priče o čovjeku koji živi skoro pet hiljada godina. Živ dolazi putujući kroz povijest predočenu odabranim epizodama iz faraonskog Egipta do Sarajeva, u kojem 1933. započinje svoju priču.

Rijetke su, ako ih i ima, priče ispripovijedane na ovakav način. Neferti, Abdullah Misri el-Bosnevi, junak Vječnika i El-Hidrove knjige, živi bježeći od grijeha. On, koji je pročitao sve knjige obiju aleksandrijskih biblioteka pa i više od toga, on koji je sjedio u bijeloj galabiji u Kristovom grobu kad su žene došle da traže tijelo Božijeg poslanika, koji je plovio s Kolumbom pa došao u Bosnu 1530, čita, u zadnjem dijelu Vječnika knjigu svog života.

Tu je knjigu napisao El-Hidr, evlija, Zeleni, čovjek koji se neimenovan pominje u suri Pećina (Al- Kahf) i koji dugovjekog smrtnika vodi u prostor vječnosti sve do Skrivenog imama...

U El- Hidrovoj knjizi on omogućava Egipćaninu rođenom u doba jednog od prvih faraona prve egipatske dinastije u Memfisu, da, krećući se preko slova, uđe u događaje koje živeći prije nije vidio, da zakorači u prošlost koja je nekako na dohvat ruke. Ibrišimović piše knjigu koja je, u svoj svojoj pripovjedačkoj i misaonoj kompleksnosti i pohvala čitanju. Unutra, u tekstu, u svijetu iza slova u koji pobožni egipatski Bošnjak ulazi jer mu je dato da čita, Ibrišimović će, neusporedivim umjetničkim zahvatom otvoriti nemišljeno prostor sjećanja jednog čovjeka - sudije iz drevnog Egipta. Živeći u tuđem sjećanju Abdullah Misri će se naći u čudu, u paklu zaborava kur'anskih riječi... Iz košmara izlazi kad umre onaj u čijem sjećanju živi... ali čitalac poslije čitanja ovakvog teksta teško može izaći, zaboraviti ovo jedinstveno iskustvo. Složenu priču o nekom ko ne umire jer se kloni zla, o čovjeku koji zamire tek kad nehotično nakupi grijehe- u pet hiljada godina devet puta, El- Hidrova knjiga od čuda ne završava. Njen kraj, slično kao i kraj Vječnika, ostavlja prostor za novi dio. Ispisan snažnom maštom, origanalan u postupku i ideji, roman fascinira i obogaćuje.

Kada bi književnost bila fudbal, Nedžad Ibrišimović bi bio Zlatan Ibrahimović. (Damir Ovčina).

Knjiga je objavljena u autorovom izdanju i može se kupiti kod uličnih prodavača od ponedjeljka 10. januara po cijeni od 20 KM. Može se i naručiti telefonom 062/612-540 i dobiti na kućnu adresu u Kantonu Sarajevo.