Kultura
0

EFA ponudila angažman mladim evropskim filmskim talentima

FENA
Nakon uspješne proslave 20. godišnjice evropskih filmskih nagrada, odbor Evropske filmske akademije (EFA) sastao se na međunarodnom filmskom festivalu u Geteborgu u Švedskoj kako bi radio na izazovima nove decenije nagrade i njenog 21. izdanja koje će se održati u Kopenhagenu.

Akademija je posebno ponosna što će domaćin dodjele nagrada biti zemlja koja je iznjedrila stvaraoce svjetskog značaja, od Dreyera do Dogme, i tradicionalno održala dinamičnu i pouzdanu filmsku industriju, sa zapanjujućim radom na svim poljima obrazovanja, distribuciji i stvaranju novih filmova.

U duhu svojih osnivača, među kojima su Ingmar Bergman, István Szabó, Federico Fellini, Claude Chabrol, i lord Richard Attenborough, odbor Evropske filmske akademije, u svojim kontinuiranim naporima na promociji filmova evropskih talenata, odlučio je da ponudi novoj generaciji evropskih filmskih stvaralaca da budu više angažirani u njegove aktivnosti.

U skladu s tim, EFA je razvila sistem promocije novih otkrića na evropskim filmskim festivalima. EFA će također podržati i stvoriti svjesnost za rad mladih filmskih studenata i programa obuke u raznim evropskim zemljama. Posebna pažnja u predstojećim godinama bit će usmjerena na učenje novih generacija o filmskom jeziku i jeziku evropske kinematografije, saopćeno je u utorak iz EFA-e.