"Pravo ljudski 2010."
0

"Doksajte" sa Bong-Nam Parkom i drugim autorima

Sarajevo-x.com
Sa press konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Evropskom premijerom dugometražne verzije južnokorejskog filma "Željezne vrane" koreanskog autora Bong-Nam Parka u srijedu u 19 sati u kinu Meeting Point otvara se jubilarni peti festival o ljudskim pravima "Pravo ljudski".

Kako je najavljeno na pres-konferenciji povodom otvaranja Festivala, nakon projekcije ovog, ali i drugih filmova, bit će upriličen program "Doksanje sa..." na kojem će prisutni moći da se druže i razgovaraju s autorima. Novina ovogodišnjeg festivala je da je on takmičarskog karaktera, a pobjedniku će uz plaketu biti uručena i grafika mladog bh. slikara Danila Krese.

U okviru festivala prikazat će se 51 film iz 27 zemalja, dok će biti održano i šest premijera. Paralelno sa glavnim programom, od 12. do 14. novembra, održat će se i program za mlade - "Zumiraj prava", u okviru kojeg će biti i otvorena izložba fotografija mladih autora koji su bili pozvani da se izraze na temu ljudskih prava. Na konkurs je pristigao veliki broj radova, a 42 najbolja bit će predstavljena na izložbi "Kojim putem kući?", koja se otvara na dan otvaranja programa "Zumiraj prava".

Filmovi će se od 10. do 15. novembra, koliko traje Festival, prikazivati u kinu Meeting Point, gdje će biti organizirane i radionice, prezentacije te razgovori, dok će program "Zumiraj prava" biti održan u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici. Ulaz na sve programe je besplatan.