Promocija projekta
0

Dobrodošli na kraljevske dvorove

Sarajevo-x.com/ZEDA
Tvrđava Vranduk (Foto: ZEDA)
Tvrđava Vranduk (Foto: ZEDA)
Narednog vikenda na prostorima centralne Bosne promovirati će se jedinstvena bosanskohercegovačka turistička inicijativa "Tragovima bosanskog kraljevstva", u okviru koje će za dvadesetak predstavnika turističkih agencija iz zemlje i inostranstva organizirati posjeta čak deset bh gradova.

Kroz zanimljivo i nesvakidašnje putovanje, koje će između ostalog ponuditi tajne i život "na dvoru kralja Tvrtka", gosti će posjetiti Visoko, Čajengrad, Vareš, Bobovac, Kraljevu Sutjesku, Vranduk, Maglaj, Tešanj, Jajce i Travnik. Oni će kroz ovo putovanje upoznati se sa tematikom, okusima, historijom i običajima srednjovjekovne bosanske države, posjetiti kulturno-historijske spomenike iz tog doba, koji su pravo kulturno blago i do sada najmanje iskorišten turistički resurs ovog podneblja.

Ovo je samo dio najavljenih aktivnosti značajnog projekta, kojeg vodi "Fondacija Mozaik" u saradnji sa desetak odabranih zajednica, u želji da se izrade jedinstveni, brendirani turistički proizvodi u niši kulturnog turizma. Cilj projekta je jednostavan, da se kroz tematiku srednjovjekovne bosanske države poboljša konkurentnost BiH u sferi kulturnog turizma, jer sve je bazirano na zajedničkoj temi srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, i dovedu turisti.

Tešanjska tvrđava

Tokom realizacije projekta i ovog studijskog putovanja gostima će se predstaviti zenički hor "Modus Vivendi" sa svojim originalnim izvedbama srednjevjekovne muzike. Na zanimljiv način će im se prezentirati brojni historijski detalji, uz ulomke iz brojnih putopisa i srednjevjekovne poezije, kao i uprizorenje zapisa sa stećaka uz pratnja zurle. Gosti će tokom tri dana posjetiti kraljevske tvrđave i utvrde, katakombe, probati srednjevjekovnu gastronomsku ponudu, i okušati se u igrama iz tog doba.

Svečana promocija bosanskohercegovačke turističke inicijative "Tragovima bosanskog kraljevstva" odvijati će se, u subotu 26. septembra, u prostorima i okruženju tešanjske tvrđave Gradina uz prisustvo brojnih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Arheološko nalazište Mile kod Visokog