Duhovit i gorak
0

Dino Mustafić režira film posvećen temi "dvije škole pod jednim krovom"

Klix.ba
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić u ovoj će godini režirati dugometražni igrani film koji će obrađivati temu "dvije škole pod jednim krovom", a rad na scenariju će biti završen do jeseni, potvrdio je danas Mustafić tu informaciju Agenciji Fena.

Riječ je o drugom Mustafićevom dugometražnom filmskom ostvarenju, nakon što je film "Remake" 2003. godine radio po scenariju Zlatka Topčića.

On ističe da je publicista i književnik Emir Imamović Pirke na njegovu molbu i ideju prihvatio saradnju kao scenarista za ovaj dugometražni filmski projekt, te ocjenjuje da će on tretirati diskriminirajući model škola koji je izbacio generacije onih koji ne znaju za vrijednosti suživota i različitosti.

"Bit će to angažiran film, nadam se duhovit i gorak u isto vrijeme, satiričan spram gluposti školskog sistema koji djeci pomjera školsko zvono i za odmor kako se ne bi sretali i družili u hodnicima i na školskim dvorištima. Imam veliku želju da snimim ovaj film, jer se ne mogu pomiriti s tim da živimo u zemlji koja odvaja djecu u školama po etničkom i vjerskom identitetu. Na moju sreću ja sam odgojen i obrazovan u drugom sistemu", navodi Mustafić.

Pored ovog filma, Mustafić će u ovoj godini raditi i tri predstave u regionu.

Tako je pozvan da ovog ljeta u Skoplju režira predstavu "Neprijatelj naroda" Henrika Ibzena koja ima višeznačnu aktuelnost s društvenim i političkim stanjem u zemljama zapadnog Balkana.

"Riječ je o zemljama u kojima se falsifikuje istina, skrivaju činjenice i argumenti, manipuliše masama, a proglašavaju se neprijateljima i izdajnicima svi koji misle kritički i svojom glavom", naglašava ovaj bh. reditelj.

Također, na jesen će u Mariboru režirati zanimljivu crnu komediju "Nunta Muta" ("Nijemo vjenčanje") koja je će biti scenska adaptacija istoimenog rumunskog filma. To ostvarenje govori o represiji državnog sistema, ljudskom buntu i domišljatosti kako preživjeti totalitarni svijet političke moći.

Treći Mustafićev teatarski projekt u ovoj godini bit će režiranje predstave "Bolest porodice M" italijanskog dramatičara Fausta Paravidina u Sofiji.

"To je tekst koji intrigira mnoge pozorišne sredine, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv Malog gradskog teatra iz Sofije u kojem sam već imao privilegiju režirati da se ponovo vratim s jednim duhovitim i emotivnim tekstom koji nam otkriva značaj porodičnih relacija i njen uticaj na osjećaj sreće u našim životima", zaključio je Dino Mustafić.