Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hasan Kaimija Zerrin Oglu rođen je u Sarajevu u prvoj polovini 17. vijeka, a umro u Zvorniku 1680. Pripadao je krugu pjesnika koji su pisali na bosanskom i turskom jeziku. Podaci o njegovom životu su veoma kontraverzni i historijske činjenice se isprepliću s predanjem. Zna se da je bio veoma vezan uz narod, pa ga je i to, pored njegovih pjesama, učinilo poznatim, pa čak i karizmatičnim. Školovao se u Sarajevu i Sofiji. Pripadao je helvetijskom i kadrijskom tarikatu. U Sarajevu je obavljao dužnost šejha Silahdar Mustafa-pašine tekije. Kaimija je autor dva divana na turskom jeziku, od kojih je jedan poznat kao \"Varidat\" (predskazanje, proročanstvo). Za razliku od divanskih pjesnika, kojima i on pripada, njegov stil je jednostavan, razumljiv, blizak manje obrazovanom čovjeku. Pjesme su mu uglavnom tesavvufskog usmjerenja - ode Bogu i osnivaču kadrijskog tarikata Abdulkadiru Gejlaniju.
bolje da drze dane MESE i KUSTE... DVA NAJVECA BOSNAJCKA AUTORA koji su preuzeli vjeru pradjedovsku inace koje taj hasan ? ponvoo neki trucin koji je zalutao u zvornik ?
BOSNJE I KULTURA NIGDE VEZE