Intervju za Klix.ba
112

Damir Ovčina najavljuje drugi dio hit knjige "Kad sam bio hodža", uskoro stiže i film

L. K.
Ovčina je autor hit romana na osnovu kojeg će se vjerovatno snimati i film (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ovčina je autor hit romana na osnovu kojeg će se vjerovatno snimati i film (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bosanskohercegovački pisac Damir Ovčina posljednjih nekoliko mjeseci dovršava nastavak knjige "Kad sam bio hodža" te najavljuje ekraniziranje ovog popularnog romana.
U proteklih pet godina, koliko je prošlo od objave romana "Kad sam bio hodža", knjiga je zbog velikog interesovanja printana u četiri izdanja. Djelo govori o dešavanjima u ratnoj Grbavici, sarajevskom naselju koje je bilo tri godine izolovano od ostatka grada.

Glavni književni junaci nemaju imena, a rečenice su kratke i jasne. Ipak, uprkos činjenici da se umnogome razlikuje od drugih književnih djela koja govore o ratu, kako stilom pisanja tako i sadržajem, knjiga Damira Ovčine privukla je veliku pažnju u BiH, ali i van njenih granica. Bh. pisac vjeruje da je glavni uzrok tome istinitost priče.

"Moja knjiga nije faktografska. Roman treba da je napisan tako da ljude zarazi. Književnost je na neki način zaraza, to je ono što umjetnost treba biti i to je ono što sam želio postići. S druge strane, sve ono što vrijedi treba da traje 500 godina. Makar toliko", komentariše Ovčina činjenicu da roman i pet godina nakon objave i dalje drži pažnju čitateljske publike.

Radnja romana odvija se u naselju Grbavica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Radnja romana odvija se u naselju Grbavica (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Kad sam bio hodža" je prvo djelo u kojem su ukoričena ratna dešavanja na Grbavici. Najprostije rečeno, govori o ljubavi, prijateljstvu i ratu. U samom početku priča govori o dječaku koji 1992. dolazi obići porodični stan na Grbavici, ne sluteći da će u tom naselju ostati zarobljen naredne tri godine.

"Heroj romana na Grbavicu dolazi kao dječak, a s nje odlazi dosta zreliji, odnosno odrasliji i potpuno drugačiji. Roman nas uči da nikad ne znamo šta nam se može dogoditi, koliko će taj novi proces trajati i kako će sve na kraju izgledati. Pokazuje da u svakom čovjeku postoje osnove za dobro i zlo", govori.

Roman je napisan nešto drugačijim stilom pisanja: "Sredovječan s bradom prodaje zimsku maskirnu jaknu. Traži trideset maraka. Onaj mi pruža kusur pa dio dajem za jaknu s kapuljačom. Taman mi. Dvije čokolade ubacim u bočne džepove. Neko me dirne za rame. Ona koja zna o vjeri. Osmjehne se. Povezala pletenicu. Pruži mi ruku. Kako si? Dobro. Ti? Gdje si bio u ratu, nisam te sretala. Pokažem iza leđa prema Trebeviću. Pogled joj upitan, a blago sažaljiv. Bio sam hodža. Glas mi dođe stran. Ponovim hodža".

Ovčina govori kako nije razmišljao o čitateljima kada je odabrao ovakav stil pisanja, naprotiv, pisao je onako kako osjeća da treba.

Ovčina najavljuje album i film povezane sa popularnim romanom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ovčina najavljuje album i film povezane sa popularnim romanom (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Kad zamišljam čitatelja uopće ne razmišljam da li je on u pravu, mislim da sam samo ja u pravu. Ovaj moj način pisanja i moja priča može funkcionisati samo na način koji sam ja zamislio. A hoće li to doći do ljudi... Rekao bih da uvijek pretpostavljam da će neko razumjeti ono o čemu pišem", kaže.

Ovčina otkriva da je završio pisanje nastavka popularne knjige. Nosit će naziv "Ko sam ti ja?" i bit će objavljen u skorijem periodu: "Radnja se dešava u 2016. godini, pišem je iz perspektive sina. Dječak iz prvog romana je njegov otac. Priča počinje početkom januara i završava u augustu, odnosno obuhvata vremenski period od sedam mjeseci".

Na pitanje kakva je poruka drugog dijela knjige, književnik odgovara kako je želio objasniti da jednu osobu i jedan grad ne obilježava samo priča o nesreći i ratu. "Ko sam ti ja?" je priča o iskustvu koje nije stalo. Ono što se dogodilo devedesetih je samo mali dio jednog velikog života koji nastavlja teći.

"U drugom dijelu sam pokušao radikalizirati pristup pisanju. Manji fokus je na vanjskom svijetu, manje likova je osvijetljeno. Glavni lik živi u malom stanu, viđa se s manjim krugom ljudi... Ovaj nastavak pišem već pet godina, bit će objavljen nakon što dovršim posljednjih nekoliko čitanja", kaže.

Ovčina govori i kako dovršava scenarij za ekranizaciju romana, ali i kako za sada ne može otkriti više informacija o tome kada bi snimanje moglo početi i kako će sve to izgledati. Ipak, uzbuđeno najavljuje da će u skorijem periodu predstaviti album "Kad sam bio hodža", koji donosi sedam pjesama i spotova.

Prva pjesma "Snijeg" objavljena je prije dva mjeseca: "To je ideja mog dugogodišnjeg prijatelja Jasmina Vesnića, a ujedno i moja dugogodišnja želja. Bit će to pohvala prijateljstvu, književnosti i muzici, ali i svojevrsno produbljivanje romana kroz projekt Radio dva".