Komentari (31)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Profesore želim ti dug život i bolje zdravlje nastavite pisati ko što ste pisali do sada.ponosan sam na vas kako ja tako i moja ostala familija avdo.
Mujo i Haso su potomci, bosanske princeze, Katarinine kćerke. Eno joj groba u Skopju. Udajom je promijenila ime i vjeru. Doduše, niko princezu ništa nije ni pitao, ali da je Katarina i Mujina/Hasina kraljica to je izvan svake sumnje. Svaka čast franjevcima što očuvaše uspomenu na nju, Katarinu. Čuvari Bosne=Franjevci. Sveti Ilija zaštitnik Bosne. Bosna je naša zajednička majka i ne treba se nje stidjeti, eto pitaj Ivana Cankara.
Sveto stoji za banovine i kraljicu ali neka meni neko objasni gdje su tu Mujo i Haso u prici? Kako je Katarina postala njihova kraljica?
@ajnštajne, Gdje ćeš porediti vještačku versajsku tvorevinu sa Bosnom od tisuću i više godina čije svojstvo je i tada bilo MULTI,....Bosna je u svojim planinama spašavala svakog prognanika, štitila ga, Cementiranje i definitivna podjela sadašnje Bosne=Novi rat!
http://www.zemljabosna.com/porijeklo_titule_ban.html Štovani @Prof. Hajmo malo argumenata i dokaza pročitati od Ibrahima Pašića! O porijeklu riječi BAN, o Prijezdama,....
nije mi jasno sta se ovime pokusava dokazati!? ok, bosna kao drzava je stara cca 1000 godina i sta sad? usa kao drzava je stara tek par stotina godina pa sta? jugoslavija je bila stara 50 godina kad se raspala, pa sta? drzavne granice se mijenjaju i kakve veze ima koliko je neka drzava stara? sad eto, drzavne granice bosne se ne smiju mijenjati jer su kao takve utvrdjene prije 1000 godina, dok su se granice bivse juge smjele mijenjati zato sto su postojale samo 50 godina! mislim, gdje je tu granica? koliko stara drzava treba da bude da joj se granice vise ne smiju mijenjati? da ne bude zabune, ne zalazem se za podjelu bosne. mada podjelu ne vidim kao nista lose ako je drzava nefunkcionalna kao cjelina (bas kao bivsa yu). jednostavno, svi ovi istorijski dokazi o bosni se iznose samo da bi se ocuvao suverenitet drzave. koliko zivota je to vrijedno?
halo cEtO sta si zaguslo pusti gusle malo da se ohlade pa onda procitaj citav tekst i pokusaj skontati sta je autor mislio reci.Vi iz rep.sumske haman se takmicite sa dodom ko ce gluplji biti i sta izvaliti.Ovdje se istrazuju korijeni BOSNE I HERCEGOVINE a ne ko je koje vjere bio............I upamtite dobro vi iz PC-ja BOSNE je bilo i BOSNE ce biti
\"..Njegova titula (ban) tada je imala rang cara ili kralja..\" ako e ovo izjava jednog profesora,onda je zalosno sveuciliste na kojem je on zaposlen. Biti kralj je jedna velika titula koja se nije mogla postici tako lako,pogotovo ne ako nije bila priznata odcrkve i ostalih susjednih kraljevstva (sve ostalo je Hollywood), dok je titula cara nesto sto je daleko vece od kralja i po velicini je nastavak tradicije od rimskog cezara (iz cijeg imena i vuce svoj foneticki korjen) dovoditi titulu bana (koja nista drugo nije nego knezevina u najboljem smislu) u rang kralja ili cara, ili je namjerna greska novinara ili je pocetna faza mitimanije kod doticnog profesora. Ovako sto moze izici samo u bosanskim novinama.
izvinjavam se, evo i kraja lekcije :) Sjedište djeda bilo je u prvo u selu Mlinima kod Visokog, kasnije u Moštrama. Do njega po ugledu i tituli su bili starci, strojnici, gosti. Učenje se javilo u Bosni 1190. i u srednjovjekovnoj bosanskoj državi bilo je državna vjera poznata kao Bosanska crkva. Imat će najveći dio pristaša sve do 1463. godine.
toliko od mene, kad naucite gradivo (da se ne brukate) javite se za novu lekciju iz povijesti bosne. pozdrav, m
Dobri Bošnjani - Bosanski krstjani Zvanična crkva tog vremena koristi izraz bogumil kao zbirno ime za sve hereze. U učenju bosankih krstjana susrećemo dva stvoritelja. Vjerovali su u jednog Boga. Nisu poštovali križ, ni obred križanja vodom. Crkva ne može oprostiti grijehe, nego samo Bog. Nisu imali vjerske objekte – crkve. Ne prihvataju hijerarhiju crkve. Živjeli su skromno u svojim kućama (hižama). One su bile i mjesta vjerskih obreda. Odvraćali su svoje vjernike od materijalnih uživanja. Izbjegavali su da jedu meso. Odmarali su se od rada petkom. Post im je bio veoma strog. Brakovi su sklapani na građanski način. Propovijedanje vjere je bilo na narodnom, bosanskom jeziku. Na čelu crkve Bosanske stajao je najstariji među vjernicima. Nosio je titulu djed (did). Nije imao ama baš nikakvu vlast. Svi su ga poštivali i imao je neizmjeran ugled. Bio je savjetnik banovima i kraljevima bosanskim. Sjedište djeda bilo je u prvo u selu Mlinima kod Visokog, kasnije u
@bENCI Ako si ti Bošnjak, ja sam tako mi dragog Allaha onda Hrvat iz Zagorja..(\"zapazite Grb hrvatskog grada KOPRIVNICA\") - ove te riječi odadoše.. znaš li ti koje upotrebljavao LJILJAN na svojim zastavama..znaš li odakle se ljiljan pojavljujeu različitim dijelovima evrope..Ljiljan je bio simbol borbe protiv INKVIZICIJE i njenih nasilnih metoda..provjeri koji su Francuski kraljevi imali ljiljane na svojoj zastavi..iz Francuske se ljiljan kao simbol patarenstva proširio širom Evrope..pa ćeš ga naći u Njemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, Bosni, pa čak i kod nekih velikaša u Hrvatskoj..
Mnogo važnije je da je iz njegovog vremena sačuvan prvi pismeni dokaz postojanja narodnog bosanskog jezika. Radi se o Povelji Kulina Bana. Vjera Bile su prisutne tri vjere u srednjovjekovnoj Bosni: bogumilska, katolička i pravoslavna. Bogumilsku vjeru je slijedila ogromna većina stanovništva. Broj sljedbenika katoličke i pravoslavne vjere je bio neznatan u odnosnu na bogumile. Iako je osnovna crta bogumilskog vjerovanja bila kršćanska, zvanična crkva (pravoslavna i katolička) progasile su je krivom vjerom (herezom). Domaći dokumenti je u organizacionom smislu nazivaju Bosanska crkva. Bilo je mnogo razloga zašto je zvanična crkva osudila učenje bosanskih bogumila.
Bosanska država se počela stvarati u devetom stoljeću. Ako ne prva, a ono bar istovremeno kad su i njeni susjedi počeli sa stvaranjem svojih država. Mnogi historičari se slažu da je to stvaranje države prvo počelo u Bosni upravo zahvajuljući sačuvanim kasnoantičkim tradicijama. U Bosni su se prvi vladari nazivali banovi. Prvi ban kojem se zna ime bio je Ban Borić (1154-1163). Najpoznatiji ban u Bosni je bio Kulin Ban (1167-1203). On je proširio granice Bosne. Bio je političar i nije volio ratove. Zato je taj period kad je on vladao bio dobar i ljudi su ga voljeli. ...
halo bENCI, ljiljana ima i na drugim grbovima a ne samo hrvatskim!!!