Trebao biti u augustu
3

Čuveni festival u Edinburghu otkazan zbog koronavirusa prvi put nakon 70 godina

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Čuveni festival u Edinburghu koji se naziva najvećim slavljem umjetnosti i kulture na svijetu, otkazan je zbog pandemije koronavirusa.

CNN piše da je tu vijest potvrdila izvršna direktorica Shona McCarthy te navela da je festival bio zakazan za august ove godine.

Prva škotska ministrica Nicola Sturgeon navela je da je to odluka koja svima slama srce, ali da je u ovim trenucima neizbježna.

"Imali smo potvrdu i ranije da će se čuveni festival u Edinburghu ovog ljeta otkazati prvi put nakon više od 70 godina. Iako je ovo bila veoma teška odluka, u potpunosti je ispravna", rekla je Sturgeon tokom današnjeg obraćanja škotskom parlamentu.

Otkazana su i četiri druga festivala koja su se također trebala održati u augustu u glavnom gradu Škotske. Riječ je o Edinburškom umjetničkom festivalu, kao i međunarodnom festivalu knjige, zatim Edinburškom međunarodnom fetivalu i Royal Edinburgh festival vojne tetovaže.

"Svih pet festivala, uključujući i Fringe godinama okupljaju publiku od miliona i preko 25.000 umjetnika, pisaca i izvođača iz 70 zemalja, što ih čini drugim najvećim kulturnim događajem na svijetu, odmah nakon Olimpijade", navedeno je u saopćenju organizatora.