"Susreti Zija Dizdarević"
0

Centralni dio manifestacije u Fojnici od 26. do 28. novembra

FENA
Književno-kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević” ove godine doživljava svoje XXVI izdanje, čiji će centralni dio biti upriličen u Fojnici od 26. do 28. novembra.

Centralni dio manifestacije započet će koncertom Ibrice Jusića, 26. novembra, a za 27. planiran je skup pod nazivom "Novo čitanje klasika bh. književnosti: Alija Isaković", te predstavljanje knjige "25 prvonagrađenih priča", koja predstavlja svojevrsnu antologiju i svjedočanstvo o dosadašnjim "Susretima Zija Dizdarević".

Istog dana (27. novembra) u večernjim satima bit će upriličen razgovor s gostom ovogodišnjih Susreta Dragom Jančarom kome će domaćin biti akademik Juraj Martinović, dok je za treći dan (28. novembar) planirano održavanje svečanosti i otkrivanje biste istaknutog književnog stvaraoca Zije Dizdarevića.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o sadržaju ovogodišnjih Susreta govorili Nasir Selimović, predsjednik UO Susreta, predsjednik žirija Ivan Lovrenović, član Programskog savjeta Željko Ivanković te Ferida Duraković, uime redakcijskog odbora Godišnjaka 25. susreta Zija Dizdarević.

Na konkurs za kratku pripovijetku ove je godine prispjelo 159 radova iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Srbije, Francuske, Švedske i Kanade.

Kako je rečeno, tri su prvonagrađene i to priče: "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" upućena pod šifrom "Bez suza 73", "Nečastivi", šifra "Gradina" i priča "Supruga Hasana Avdića" pod šifrom "Dobra žena", čijim će autorima nagrade biti uručene u sklopu najavljene svečanosti.

Inače, u širi izbor ušlo je 30-ak kratkih priča, od kojih je žiri izdvojio osam, čija kvaliteta zaslužuje pažnju, a radi se o radovima koji svjedoče širinu pristupa od tradicionalističkog do modernističkog, odnosno pristupa angažirane proze.

Ocijenjeno je da sve tri nagrađene priče zadovoljavaju strogu formu kratke priče, te, istovremeno, svjedoče pluralizam književnog izraza, donoseći potpuno različit pristup i poetiku.

Rečeno je da "Susreti Zija Dizdarević" predstavljaju najozbiljniju manifestaciju te vrste u BiH, koja presudno utječe na formiranje trendova i književnog ukusa u sklopu opusa koji čini bh. pripovijetku.

Radi se o manifestaciji koja vremenski obuhvata dvije različite društvene paradigme, i koja se odvija tokom cijele godine o čemu svjedoči i povezanost s "Danima Isaka Samokovlije", ali i brojnim drugim književnim događajima u BiH.

Na pres-konferenciji predstavljen je i Godišnjak 25, specijalno izdanje Susreta, koje objedinjuje sadržaje prošlogodišnje manifestacije, poput poruka skupa "Fojnički razgovori: Identitet i ideologija" te nagrađenih kratkih priča i najboljih literarnih radova učenika srednjih škola Srednjobosanskog kantona.