Kultura
0

Bosanska piramida Sunca: Ko je urednik "Archeaology" magazina?

FENA
Iako to nije praksa Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca čiji se stručnjaci dokazima i argumentima naučnog otkrivanja istine suprotstavljaju bezočnim izmišljotinama dijela stručne javnosti BiH i svijeta, njeni članovi demantuju navode lista "Archeaology" te s pravom sumnjaju u pismo koje je navodno napisao dr. Zahi Hawass, a koje djeluje kao da ga je napisao neko drugi, saopćeno je iz Fondacije.

U saopćenju se dalje navodi kako se na službenoj web stranici Fondacije www.piramidasunca.ba može pročitati faksimil egipatske ambasade u kojem stoji da su nadležne egipatske institucije odlučile poslati dva svoja stručnjaka za podršku Projektu Bosanskih piramida te da je to jasan dokaz da je dr. Aly Barakat relevantan, krajnje stručan i profesionalan naučnik.

-Ko je u stvarnosti urednik magazina "Archeaology" Mark Rose? Ko stoji iza njega i njegovih aktivnosti antipropagande bosanskih piramida? Otkud baš njemu i pismo arheologa Chrisa Mundiglera iz Kanade, o navodnom nepostojanju njegove veze s projektom bosanskih piramida, niti njegovom podržavanju tog projekta?", pitaju članovi Fondacije te navode kako se na njihovoj web stranici može pročitati e-mail koji je kanadski arheolog poslao na adresu Fondacije i sam se ponudio da učestvuje u arheološkom istraživanju ali, kako navode, za novac.

"Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić mu je lično zahvalio i obećao da će njegov prijedlog iznijeti na Upravni odbor te da će ga blagovremeno obavijestiti o svemu uz opasku da Fonadacija još ne raspolaže s finansijskim sredstvima", objašnjavaju iz Fondacije te navode da se kanadski arheolog, ukoliko je navedena izjava zaista njegova, vjerovatno, uvrijedio što nije angažiran ili, ako je tu izjavu dao neko drugi, onda nije računao s poslovnošću Fondacije koja podrazumijeva i arhiviranje obavljene korespodencije.

Iz Fondacije još jednom poručuju da se istinitost jedne hipoteze dokazuje radom, a ne praznim riječima koje za cilj imaju nešto drugo.