Ove nedjelje
109

Bojan Stojčić i Sve su to vještice u Historijskom muzeju BiH

I. S.
Performativno predavanje "Soaking Wet" Bojana Stojčića će biti predstavljeno sarajevskoj javnosti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, unutar putujuće izložbe ifa-e "Evrovizion: Crossing Stories and Spaces" u nedjelju, 15.8., u 18 sati.

Umorne noge od šetnje Sarajevom? Glava vrvi od informacija i vrućine? Potrebna vam je priprema za još jedno plesno večer? Pridružite nam se u slavenskom aperitiv baru u kojem ćemo uživati fermentirane delicije i kiseliti noge.

"Soaking Wet" je performativno predavanje umjetnika Bojana Stojčića o politikama odmora i rada, osmišljen na poziv umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars. Ovaj događaj tematski je smješten u prostor i koncept "Pickle Bara", mjesta gdje se, s fokusom na temu fermentacije ili kiseljenja, rađaju duhovite i subverzivne lokalne polemike, jezičke igre te služe fermentirane slavenske delicije.

Soaking Wet zamišljen je kao kolektivni poslijepodnevni odmor tokom kojeg svi posjetitelji i posjetiteljke imaju priliku ohladiti stopala u procesu lokalno znanom kao "kiseljenje nogu". Dok ko-kustosica sarajevskog "Pickle Bara", Hana Ćurak (Sve su to vještice) predstavlja diskurzivni osvrt na temu odmora, umjetnik Bojan Stojčić ih performativnim događajem otvara ka geopolitičkoj interpretaciji.

"Evrovizion: Crossing Stories and Spaces" je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

"Pickle Bar", instalacija i rezidencijalno-mentorski program u Berlinu kolektiva Slavs and Tatars je ostvarena kao dio putujuće izložbe ifa-e "Evrovizion: Crossing Stories and Spaces". Obje inicijative nude platformu za razmjenu i učešće široj javnosti izvan institucionalnog okvira savremene umjetnosti. Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija "Pickle Bar" originalno su smješteni u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabit i odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika.

Integracija "Pickle Bara" u projekt "Evrovizion" stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe. Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za sudjelovanje u programu mentorstva u Berlinu.

Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta "Evrovizion". Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i ifa su za ovaj program izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak.