Kultura
0

Bh. umjetnice predstavile se na Bijenalu u Istanbulu

Klix.ba
Istanbul
Istanbul
Bh. umjetnice Danica Dakić i Jasmila Žbanić predstavile su se na ovogodišnjem 8. Internacionalnom bijenalu u Istanbulu.

Kako prenosi Oslobođenje, Danica Dakić se publici u Istanbulu predstavila novim videoradom, koji nosi naziv "Surround", a Žbanićeva filmom "Crvene gumene čizme", koji je za ovu priliku postavljen kao videoinstalacija.

Pored pomenutih umjetnica, na ovogodišnjem istanbulskom Bijenalu učestvuje i direktorica Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu Dunja Blažević. Blazevićeva će u okviru serije pratećih manifestacija Bijenala održati predavanje o temi "Umjetnost i društva u tranziciji", u sklopu kojeg će, između ostalog, prezentirati radove bh. likovnih umjetnika, a Alma Suljević, Šejla Kamerić i Maja Bajević, koja se predstavila na prošlom istanbulskom Bijenalu, su samo neki od njih.

Umjetnički direktor ovogodišnjeg istanbulskog Bijenala, na kojem će pored bh. umjetnica učestvovati još 80 umjetnika iz 41 zemlje, je Dan Cameron, kustos New Museuma u New Yorku. Poetska pravda tematski je okvir Bijenala, sto je Cameronu bila koncepcijska osnova za istraživanje najnovih zbivanja u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Bijenale će se realizirati na više historijskih lokacija u gradu, a Tophane, bivša fabrika oružja iz 15. stoljeća i Muzej Heghia Sophie su neki od njih.

Osim predavanja Dunje Blazević, u sklopu Bijenala bit će organizirano još niz tematskih panela, diskusija i simpozija. Istanbulsko Bijenale organizira Fondacija za kulturu i umjetnost iz ovog turskog grada, čiji je partner u BiH, Centar za savremenu umjetnost u Sarajevu. Bijenale će se održavati do 16. novembra.