Odlični rezultati
0

Bh. film Eco Queen osvojio Zlatnu pahuljicu Festivala ITEF

Sarajevo-x.com
Četvrti Međunarodni Putujući Festival eko i turističkog filma – ITEF 2011, autora Janesa Tadića, koji su organizirale kompanija Centrotrans-Eurolines i agencija Mark IN, završio je cjelokupni program emitiranja filmova.

Ove godine kao partneri festivala priključili su se i Autoprevoz Banja Luka sa svojih osam međunarodnih linija i agencija AFM iz Banje Luke. Tokom trajanja Festivala, turističke i eko filmove iz osam evropskih zemalja pogledalo je više od 400.000 gledalaca koji su putem glasačkih listića učestvovali u konačnom poretku i proglašenju najboljih filmova. Svečana ceremonija i dodjela nagrada održana je 31.10.2011. godine u 19:00 sati u Hotelu Hollywood na Ilidži.

O konačnom poretku pobjednika Festivala ITEF odlučili su putnici-glasači, koji su tokom tri mjeseca prikazivanja na 28 međunarodnih linija Centrotrans-Eurolines i osam linija Autoprevoza Banja Luka imali prilike odlučiti se između četrnaest filmskih turističkih i eko filmova iz osam evropskih zemalja.

Prvo mjesto i Zlatnu pahuljicu Festivala osvojio je BH film Eco Queen, dok je Hrvatski film Zagreb, Zagreb osvojio drugo mjesto i Srebrenu pahuljicu, a Italijanski film Much more Bronzanu pahuljicu i treće mjesto. Specijalno priznanje Festivala ITEF osvojio je bh. film Kad Garden city kaže laku noć.

Originalnost Festivala ITEF počiva na činjenici da se odvija u autobusima Autoprevoza Banja Luka i Centrotrans-Eurolinesa koji operiraju na više međunarodnih linija i prolaze kroz Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju, Dansku i Holandiju.

Povezivanje različitih naroda i kultura, te promocija kulturnih i historijskih znamenitosti i turističkih potencijala zemalja učesnica osnovne su vrijednost ITEF-a. Podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne okoline, te naglašavanje upravo prirodnih resursa kao najvećeg, ali neiskorištenog potencijala održivog razvoja bh. ekonomije, još je jedan bitan cilj ovoga Festivala.

Festival ITEF kao jedan od svojih osnovih ciljeva ima i promociju i povećanje interkulturalnog dijaloga različitih nacija i zemalja, ali i promociju internacionalnih vrijednosti i identiteta. Prikazujući filmove iz osam evropskih zemalja, 400.000 putnika imalo je priliku bliže se upoznati sa turističkim destinacijama, kulturnim i historijskim naslijeđem zemalja učesnica te internacionalnom načinu i stilu života.

Festival ITEF kao multidisciplinarni projekt, uz podršku svih onih koji su prepoznali pozitivnu energiju i njegov potencijal, sigurno će postati respektabilan bh. biznis proizvod.