Kultura
75

Bh. dijaspora u Minhenu organizuje druženja uz nastupe poznatih bh. glumaca

Klix.ba
(Foto: Facebook)
U zadnjih nekoliko godina u Bavarskoj, sa sjedištem u Minhenu djeluje udruženje bh. građana pod nazivom Cultus BH koje su osnovali bh. dijasporci u Njemačkoj iz potrebe da, kako kažu, sebi i svojim sunarodnjacima omoguće kulturno-umjetnički sadržaj, prošire edukativne mogućnosti i pozitivno predstave našu zemlju i narod.

U jesen 2014. godine ovo udruženje je organizovalo prvi tematski CultusNight uz jazz muziku i gostovanje brojnih balkanskih i njemačkih umjetnika.

Prošle godine, udruženje Cultus je organizovalo gostovanje glumca Zijaha Sokolovića sa kabaretskom predstavom, monodramom "Međuigre 0-24".

"Moj kabare, 'Međuigre 0-24', želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Cervantesove 'međuigre' su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava kao odmor za gledatelje", kaže Zijah Sokolović o svojoj monodrami.

Dodaje kako su "Međuigre 0-24" mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obveza, sastavljene od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave.

"Osnovna ideja 'Međuigri 0-24', u galopu civilizacije i poplave kapitalizma, je da čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Sad nije vrijeme...sad nije vrijeme...sad je kasno!", kaže Sokolović o svojoj monodrami", pojašnjava autor.

Proteklog vikenda, 20. i 21. februara, Cultus je bio domaćin dvjema predstavama u izvedbi Josipa Pejakovića.

Pred punim dvoranama "IG Feuerwache" i "Theater und so fort", Pejaković je publiku proveo kroz dio svog monodramskog opusa od "On meni nema Bosne" i "Oj, živote" preko "O, izbjeglice" do finalnog "Ućerivanja", koje je zapravo nastavak njegove kultne monodrame "Oj živote", koja je doživjela veliku popularnost za vrijeme bivše Jugoslavije.

U monodrami 'Ućerivanje', urađenoj povodom 40 godina rada ovog prvaka drame Narodnog pozorišta i barda sarajevskog glumišta, autor ponovo oživljava svog bezimenog junaka, ali u sasvim drugačijem ambijentu, koji postaje metafora vremena u kojem živimo.

"U predratnoj kultnoj monodrami moj junak je bio nevin u zatvoru, a u 'Ućerivanju' je pametan u ludnici. Ambijent je promijenjen, ali mentaliteti su ostali isti, tako da je ova monodrama puna tragikomike", riječi su Josipa Pejakovića o monodrami.

Za kulturne programe udruženja Cultus, kako navode, vlada visok interes u cijeloj Bavarskoj, a navodno nisu rijetki ni gosti iz Austrije.

"Ciljevi udruženja su poticanje umjetnosti, kulture i obrazovanja, podrška integraciji sugrađana našeg porijekla u njemačko društvo, te jačanje veza sa domovinom, očuvanje jezika i baštine, kao i unaprijeđenje interkulturalne saradnje između naših građana Njemačke", navode za Klix.ba iz udruženja Cultus.

Nakon Zijaha Sokolovića i Josipa Pejakovića, za 30. april je planirano gostovanje Rijada Gvozdena koji će nastupiti sa svojom komedijom "Mora od odmora", predstavom u kojoj kroz devet različitih likova, igrajući se stereotipima i kroz sebi svojstven humor, opisuje muke Bosanca na odmoru .

Rijad Gvozden je publici poznat iz komedija "Lud zbunjen normalan" i "Dva smo svijeta različita", a dio je glumačke ekipe filma "Smrt u Sarajevu", nedavno nagrađenog Srebrenim medvjedom na festivalu Berlinale.

Pored kulturnih aktivnosti, članovi ovog udruženja su humanitarnim radom pomagali stanovništvu BiH pogođenom velikim poplavama 2014. godine, a više o njima možete saznati na njihovoj zvaničnoj web stranici.