Komentari (48)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pasulj, ćevap, sač, razne dolme, jufke, čorbe, tarhane, sudzuke, i stotine drugih jela to je sve nase bosansko. Ovi uhljupi iz komsiluka ne bi ni znali sta je jelo da nije bilo Bosne koja postoji hiljadu godina u kontinuitetu :)
Pa doslo je masu stvari, samo jos uvijek je turska kuhinja drugacija od nase. Ako si bio u Turskoj mogao si primjetiti :)
E sad si ga uprskao sa busmanima i pigmejima, mada mi Dodik vuce na Aboridzina, samo je malo svijetlijeg tena od njih :)
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Sve navedeno je Turska baština, ništa nije izvorno bosansko. Žao mi je, ali fakti su fakti.
Jela su toliko bosanska da nose i bosanska imena : burek, sogan dolma, sarma ... Mada bih se mog zaklet da mi ta imena nekako vuku na turski jezik ...
Drzava bi tu mogla nesto da ucini. Recimo da odmah otvori Agenciju za burek i uposli tamo jedno 30ak uhljeba i partijskih kadrova.
Tufahija postenja ti tvog, Dali volis Mene il Jarana mog
Našli ste s kim se porediti...
Kao i uvijek, država ne čini ništa. Najgore je što su svi uspavali pa tako i mi ne činimo ništa da promijenimo stanje.
sve je to tursko,slanina,kulen prasetina to je ono pravo bosansko hercegovacko
Kad je u pitanju sviranje k*rcu tu nam nema ravnog pa eto neka to bude predlog za reprezentativnu listu.
I Jaro napolitanka je dio svjetske bastine.
u UN-u je danas za ručak burek a sutra sogan dolma...:)))
Japan i Meksiko imaju jako bogatu i raznovrsnu autohtonu kuhinju pa imaju šta i staviti na listu nematerijalne baštine, a šta bi Bosna nogla zaštititi ? Tešanjsku tagaricu, bosanski Lonac i kozaračku kvrgušu. Ostalo je sve tursko, mađarsko, grčko...
i pored Mujinih Cevapa mnogi Banjalucani su rado dolazili na Kozaracku Kvrgusu
What about "sarma with GREEN GRASS with ACID milk" (sarma od zelja sa kiselim mlijekom)? A Bosanski lonac? "Bosanski Lonac je dobar, ne kažem, ukucan je u silne menije i knjige recepata, ali ako mene pitate, Bosanski Osmeh je ipak broj jedan. Specijalitet kakvog nije bilo u svetu", što bi rekao Đole.