Kultura
0

Baščaršijske noći počinju Bečkim koncertom

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Festival "Baščaršijske noći", najveća i najraznovrsnija Ijetna kulturna manifestacija u Bosni i Hercegovini, počinje večeras u 21 sat "Bečkim koncertom" na Centralnoj pozornici preko puta Vijećnice.

Zajedno sa Sarajevskom filharmonijom nastupit će i najpoznatiji austrijski hor Muški hor "Wiener Mannergesang - Verein" iz Beča.

Oni će izvesti ukupan cjelovečernji program koji su izveli 28. juna u čuvenoj Bečkoj dvorani „Musikverein", zajedno sa vokalnim i instrumentalnim solistima.

Svečanom otvaranju prethodit će već tradicionalna likovna izložba bh. umjetnika pod nazivom "Bosanskohercegovačka grafika", koja će u 19.30 sati biti otvorena u Kuršumli medresi.

Građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima ove će godine svoja stvaralačka dostignuća predstaviti umjetnici iz cijelog svijeta na dvadesetak gradskih lokacija. Festival će ponuditi 45 programa uz učešće više od 1.600 izvođača i umjetnika. Od toga, više od 600 stranaca dolazi iz dvadesetak zemalja svijeta, najviše iz Evrope, ali i Azije i Amerike.

Festival obuhvata većinu djelatnosti kulture i više umjetnosti (klasična, duhovna i etno muzika, pop i rock muzika, sevdalinka, balet, likovni i književni programi, koncerti domaćih i stranih folklornih ansambala te različiti muzičko-scenski programi za djecu...).

Festival "Baščaršijske noći" se tradicionalno održava od 1. do 31. jula, a ove godine će biti održan dvanaesti put nakon rata.