Kultura
0

Banjalučankama dva srebra na Svjetskoj horskoj olimpijadi

SRNA
Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je dvije srebrne medalje na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Cincinnatiju, u SAD, u konkureniciji 500 horova iz više od 80 zemalja svijeta.

Hor Banjalučanke, koji je bio jedini predstavnik BiH na Olimpijadi u Cincinnatiju, srebrne medalje je osvojio u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike.

Banjalučki hor je postignutim uspjehom odbranio olimpijsko srebro osvojeno na prethodnoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Kini 2010. godine.

Učešćem na Olimpijadi u Cincinnatiju, pod rukovodstvom dirigenta Mladena Matovića, banjalučki hor je postao i prvi ansambl iz Republike Srpske koji je realizovao nastup na prostoru SAD.

"Prvo predstavljanje horske umjetnosti RS-a u SAD ostvareno je zahvaljujući podršci i razumijevanju Vlade RS-a i Kabineta Predsjednika RSa-, te Grada Banjaluka, Narodne Skupštine i velikog broja prijatelja hora", saopšteno je iz ovog hora.

Nakon učešća na Olimpijadi, hor je krenuo u trodnevnu posjetu Chicagu, gdje će održati cjelovečernji koncert na otvorenom prostoru Millenium Parka.