Kultura
0

"Azul" najavljuje 13. Jazz Fest Sarajevo

Sarajevo-x.com
Carlos Bica
Carlos Bica
Trinaesto izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2009, koje će se održati od trećeg do osmog novembra, bit će najavljeno 9. oktobra u CDA koncertom trija Azul, portugalskog kontrabasiste i kompozitora Carlosa Bice.

Trio Azul osim Bice, čine njemački gitarista Frank Moebus i američki bubnjar Jim Black. Njihov prvi zajednički album iz 1995. godine istoimenog naziva oduševio je muzičku kritiku, te je proglašen albumom godine u Portugalu, a po općem mišljenju na svjetskoj muzičkoj sceni, Azul i danas važi za najbolji portugalski jazz album svih vremena.

Naredni albumi trija “Twist” (1999) i “Look What They've Done To My Song” (2003), objavljeni za Enja Records, dobili su priznanje i međunarodne kritike i javnosti, dok je album “Believer” objavljen 2006. godine u povodu desete obljetnice trija.

Koncert trija Azul Jazz Fest organizira u saradnji sa Misijom Portugala u Bosni i Hercegovini, a predstavljat će svojevrstan početak promotivne kampanje festivala koji će i ove godine predstaviti brojne premijerne nastupe i nove projekte domaćih i međunarodnih umjetnika.