Kultura
0

Ars Aevi: Uskoro otvaranje izložbe "If I wasn't Muslim"

Sarajevo-X
Izložba Damira Nikšića "If I wasn't Muslim" u Novom hramu biće otvorena za posjetioce od 20. maja do 2. juna 2005, svakim danom od 10.00 do 22.00 sata.

Predotvaranje izložbe za medije Damir Nikšića “If I wasn’t Muslim” biće održano u četvrtak, 19. maja u 11.00 u prostorima galerije Novi hram, ulica Mula Mustafe Bašeskije 38., dok će se zvanično otvaranje održati 19. maja u 20.00 sati.

U proteklim godinama Ars Aevi je organizirao individualne izložbe velikana svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti: Michelangela Pistoletta (2001), Josefa Kosutha (2001), Bizhana Bassiria (2002), Jusufa Hadžifejzovića (2003), Jannisa Kounellisa (2004). U pripremi je izložba Brace Dimitrijevića.

Izložba Damira Nikšića (2005) prva je izložba Ars Aevi posvećena umjetnicima mlađe generacije. Damir je rođen u Bosni i Hercegovini 1970. godine. U godinama nakon Olimpijade (1984), a pred raspad Jugoslavije (1991/92), on je zajedno sa prijateljima osnovao grupu ”Sing-Sing”. Većina članova ovog muzičkog benda upisala je i pohađala, nakon završene Srednje umjetničke škole ili gimnazije, Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Koncerti ”Sing-Singa” upamćeni su kao nezaboravan šou-performans u kojem su se njihove moćne individualne, kreativne energije preplitale kroz forme muzičkih, literarnih i vizuelnih izraza. Posljednji koncert održali su u sali CDA (1991) suočeni sa predskazanjima skore opsade Sarajeva.

Kroz godine opsade (1992–1995) i poslije, djelujući odvojeno u Sarajevu i u inostranstvu, stvaralaštvo članova grupe ”Sing-Sing”, svojim umjetničkim izrazom, u snažnom reagiranju na sunovrat civilizacije, privlači interes kritičara umjetnosti i kustosa visokog internacionalnog prestiža: Lorand Hegyi, Bruno Corà, Harald Szeemann, Francesco Bonami... Slijede godine regionalnih, evropskih i svjetskih nagrada i priznanja i sudjelovanja na važnim kolektivnim i individualnim izložbama, od Sarajeva do Venecijanskog bijenala, u Italiji, Austriji, Americi...

Izložbom Damira Nikšića u ”Galeriji Novi hram” u Sarajevu, Ars Aevi najavljuje jedan novi pravac djelovanja kroz koji će, u narednim godinama, putem individualnih izložbi umjetnika mlađe i srednje generacije, ukazati na pojave i pokrete na sarajevskoj umjetničkoj sceni, koji su se u protekle dvije decenije iskazivali kroz djelovanje umjetničkih grupa ”Sing-Sing” i ”Maxumim”(igra u spoju riječi maximum i maksum-derište).

Izložba u Novom hramu biće otvorena za posjetioce od 20. maja do 2. juna 2005, svakim danom od 10.00 do 22.00 sata.

Zvanično otvaranje za sve građane je u četvrtak, 19. maja u 20.00 sati.