Tri teatra u zajedničkom projektu
1

FOTO / Andrićeva "Prokleta avlija" ujedinjuje tri države

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Hrvatski teatar "Soli" – Teatar kabare Tuzla, Kazalište iz Virovitice i Narodno pozorište iz Užica odlučili su se na realizaciju koprodukcijskog projekta "Prokleta avlija", u režiji Nebojše Bradića iz Beograda, a u povodu pedesete godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Pedeset godina od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću predstavlja najveći kulturološki događaj u historiji književnosti ovih prostora. Teatarsko uprizorenje romana 'Prokleta avlija' nema za cilj ulaziti u polemike da li je on srpski, bosanskohercegovački ili hrvatski pisac, nego želi postići to da njegovo veliko djelo još jednom zaživi na primjeren način u regionu Zapadnog Balkana, a i šire", kazao je prof. dr. Vlado Kerošević, inicijator projekta.

Zbog takve konotacije isposlovala se produkcijsko koprodukcijska saradnja i povezivanja kazališta/pozorišta/teatara iz tri zemlje, koje smatraju kako je Andrić dio njihove kulture. Jedinstveni projekat realizirat će se u dramaturškoj adaptaciji i režiji Nebojše Bradića iz Beograda i oko njega će se okupiti izuzetno kvalitetan umjetnički tim ostalih saradnika.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Uloge u "Prokletoj avliji" iz Tetra kabare Tuzla dobili su Vlado Kerošević, Irfan Kasumović, Dražen Pavlović i Elmir Krivalić.

Pošto Tetar kabare Tuzla 27. marta naredne godine proslavlja desetogodišnjicu rada, i to je jedan od razloga za učešće u koprodukciji.

Glumci Teatra kabare Tuzla u nedjelju, 18. jula, izvest će predstavu "Eneida" u sklopu Međunarodnog festivala antičke drame, koji će biti održan u Makedoniji.