Kultura
2

Filmovi iz Takmičarskog programa SFF-a na Al Jazeeri Balkans i HRT-u

Klix.ba
"Epizoda u životu berača željeza"
"Epizoda u životu berača željeza"
Al Jazeera Balkans prikazat će film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" na prostorima bivše Jugoslavije, dok će HRT prikazati film na prostoru Hrvatske.

HRT pregovara i o TV pravima za filmove iz takmičarskog dijela 19. Sarajevo Film Festivala te većinu filmova iz dokumentarne selekcije. Sveukupno, radi se o devet igranih filmova i 12 dokumentarnih, a uključuju filmove poput "Rob" Pjera Žalice, "U braku sa Švicarcem" Arsena Oremovića, "Soldate Jeanatte" Daniela Hoesla i "Talea" Katherine Muckstein.

"Obje takmičarske selekcije su toliko dobre da je teško odabrati. Imamo regularni prostor za regionalne filmove i sigurno ćemo poboljšati kvalitet našeg programa", rekao je Đelo Hadžiselimović urednik HRT-a.

Al Jazeera Balkans je trenutno najveći TV kupac u regionu u slučaju dokumentarnih filmova. Sa SFF-om su dogovorili prava za četiri filma iz ovogodišnje dokumentarne selekcije: "U braku sa Švicarcem", "The Cleaners" Konstantinosa Gergousisa, "U potrazi za porodicom" Chrisa Leslieja i Oggija Tomića te "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića.

"U posljednje dvije godine smo stekli prava na većinu novih naslova koji variraju između umjetnosti i dokumentaraca o trenutnim problemima, a već smo prikazali oko 25 njih. U potrazi za sadržajem, otkrili smo da produkcija u regionu nije baš velika. Trebalo je dosta napora da ispunimo prostor kvalitetnim dokumentarnim programom. Tu je i problem za nas kao emitera koji pokriva čitavu regiju što prava na filmove drže različiti distributeri iz različitih zemalja. Naš cilj je da postanemo predvodnik u produkciji dokumentarnog sadržaja u regionu i nadamo se da ćemo ispuniti ovaj prostor i ostvariti dugotrajnu saradnju sa kompanijama i filmadžijama u regionu", rekao je Sead Kređevljaković, urednik dokumentarnog programa Al Jazeere Balkans.