Kolektivno sjećanje
265

Adis Fejzić odao počast velikanima sarajevske pop-rock scene, Bregoviću poklonio portret

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Collegium artisticum danas je otvorena izložba Adisa Fejzića posvećena sarajevskoj muzičkoj sceni i velikanima koji su je obilježili. Prvi serijal posvećen je muzičarima koji su preminuli, a čija su imena upisana u historiju.

Izložba je organizovana u okviru 3. internacionalnog festivala GRAD, a kao uvertira za budući muzej sarajevske pop-rock scene za koji su svi prisutni izrazili nadu da će biti otvoren.

"Ovo je moj mali pokušaj doprinosa jednom segmentu tog muzeja. Mislim da ljudima koji rade na kulturi i oplemenjuju našu stvarnost i historiju, čime dobijamo bolju poziciju za bolju budućnost, treba odati počast za života", rekao je Fejzić.

U prvom serijalu predstavljeno je 10-ak ličnosti među kojima su i Adi Lukovac, Jadranka Stojaković, Slobodan Vujović, Kemal Monteno itd. Fejzić je kazao kako među živima ima još dosta kvalitetnih ljudi te se nada da će i oni imati neko svoje mjesto u kolektivnom sjećanju i biti "zabilježeni" spomenicima.

"Radovi nisu nastali obradom postojećih fotografija, nego sam sakupljao materijale s videa i onda je to specifičan tip koji je faktički crtačka priprema ili digitalno iscrtavanje i rad s teksturama. Tako da se dobije nešto što nije stara fotografija ni digitalni moderni rad kakav srećemo na dnevnoj bazi", kazao je Fejzić.

Ibrahim Spahić kazao je kako je Fejzić i nakon 15 godina dobio priliku da predstavi skulpturu Davorina Popovića te da je svojim radovima obilježio festival GRAD. Istakao je kako je riječ o kvalitetnom umjetniku koji će obilježiti jedan period, a čiji će radovi ostati izloženi s brojnim značajnim, historijskim radovima i dokumentima koji se nalaze u Collegium artisticumu.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i Goran Bregović kojem je Fejzić uručio grafiku s njegovim likom, a i njemu i Spahiću poklonio mapu grafika na kojima se nalaze Abrahamov pečat te hebrejska molitva na bosančici, Oče naš na latinskom i staroslovenskom i Fatiha.

"Smatram da bi Abrahamov pečat trebao biti simbol ovog grada i zemlje i da šaljemo poruku kako se živi i kako se može živjeti, jer sadrži križ/krst, polumjesec i Davidovu zvijezdu", rekao je Fejzić.

Spahić je uručio Bregoviću kopiju Povelje Kulina bana kazavši mu kako "može pogledati gdje se nalaze granice", a da originalnu verziju može pogledati u Sankt Peterburgu.

"Kada pogledamo 20. vijek, puno stvari koje su obilježile kulturu je došlo iz subkulture. Isti je slučaj sa Sarajevom. Subkultura ovog grada dala je velika imena. Ideja o muzeju sarajevske pop-rock muzičke scene je fina i nadam se da će se realizovati", kazao je Bregović.