Važna poruka
25

Aboridžinski umjetnik traži donirano tijelo "britanskog porijekla": Iskupljenje za kolonijalne grijehe

N. V.
Australci koji su nedavno listali novine The Age mogli su uočiti prilično zapanjujuću reklamu u kojoj se traži da volonter "britanskog porijekla" donira svoje mrtvo tijelo umjetničkom projektu.

Umjetnik koji stoji iza oglasa je Nathan Maynard, koji želi da njegov rad potakne razmišljanje o jednoj od najmračnijih epizoda kolonijalizma. Opravdanje za umiranje zarad umjetnosti, on upravo vidi u tome što bi se Britanac tako "žrtvovao za prošle grijehe".

Tasmanijski umjetnik i dramaturg je obrazložio svoju ideju kazavši da mu je pala na pamet kada je vidio na društvenim mrežama kako se svi predstavljaju kao dobre osobe kada su u pitanju problemi starosjedilaca, ali da većina ne bi zaista nešto učinila po tom pitanju. Dokaz je, kaže, i u tome što ne postoje pravni sporazumi koji bi osigurali opstanak i prava Aboridžina u Australiji.

Njegov planirani rad će biti dio umjetničkog festivala u Hobartu ovog novembra. Namjera mu je da pita ljude "Šta bi oni konkretno učinili za ljude koji pripadaju prvom narodu? Da li bi stavili svoje tijelo na kocku ako moraju? Da li bi protestovali sljedeći put kada neko od Aboridžina bude ubijen u pritvoru?".

Kaže da još ne zna kakav će konačni oblik imati njegova instalacija, koja će biti nazvana "Relic Act". Projekat će se odvijati u nekoliko faza, počevši od intervjua i procesa odabira potencijalnih donatora, a do sada su mu se već javili neki volonteri. Ističe da će se s tijelom postupati pažljivo i sa poštovanjem, ali da mora biti siguran da je donator tu "iz pravih razloga".

Projektom želi ukazati na krađu, sakaćenje i izlaganje tijela domorodačkog naroda u evropskim muzejima i institucijama, počevši od ranih kolonijalnih vremena i nastavljajući se decenijama kasnije. Među njima je bio William Lanne, vođa Aboridžina Tasmanije poznat kao "Kralj Bili", čije je tijelo raskomadano i korišteno za naučna istraživanja nakon njegove smrti 1869. godine. Slično su prošli i mnogi drugi.