magazin
46

Kina će graditi još jedan zastrašujući stakleni most, ovoga puta nevidljivi

Klix.ba
Kinezi su u augustu predstavili najduži i najveći stakleni most na svijetu u planinskom masivu koji je inspirirao film Avatar, u pokrajini Hunan, ali sada su arhitekti otišli korak dalje. Dizajnirali su "nevidljivi" most koji je u istoj mjeri spektakularan i zastrašujući.

Nevjerovatna struktura je dizajnirana kako bi se uklapala u pejzaž planina Zhangjiajie.

Pješački most nalazi se visoko između dva planinska vrha, a njegova gradnja će koštati više od 4,78 miliona eura, a a za projektiranje su zaduženi arhitekti Duplantier Architectes i Daqian Landscape koji su pobijedili na takmičenju.

Most će biti izgrađen korištenjem ogledala od nehrđajućeg čelika, a pod će biti napravljen od crnog kamena koji postaje reflektirajući kada je mokar.

Ideja je da struktura odražava okolinu i daje optičku iluziju zrak, što most čini nepodobnim za one koji se plaše visine. Bit će sastavljen od dva sloja.

Za one koji se odluče koračati ovim mostom bit će omogućeno spavanje u jednom od tri paviljona koji će biti izgrađeni na stjenovitim izdancima u blizini. Paviljoni će nuditi nevjerojatan pogled.

Na mostu će biti smješten i kafić, pozicioniran na sredini, a u blizini i ekskluzivni VIP apartmani koji omogućavaju gostima da provedu noć s pogledom na slikoviti krajolik.

Zhangjiajie je već dom najdužeg i najvišeg staklenog mosta na svijetu, tako da ovo mjesto brzo postaje destinacija za ljubitelje adrenalina.