Oglasio se pisac
142

Jergović: Koncert u Vinkovcima zabranjen zato što je Rade Šerbedžija Srbin

G. M.
Miljenko Jergović
Miljenko Jergović
Poznati pisac Miljenko Jergović na svojoj Facebook stranici je napisao da je koncert Radeta Šerbedžije u Vinkovcima, u sedmici kada se žali za žrtvama, zabranjen zato što je Šerbedžija Srbin.
"Gradonačelnik Vinkovaca iskoristio je sedmicu žalovanja za žrtvama Vukovara da, u kolaboraciji s organizatorom, zabrani koncert Radeta Šerbedžije u svom gradu. U karakteristično ciničnoj izjavi koju je tim povodom dao, gradonačelnik je rekao da održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno", napisao je Jergović.

Šerbedžijin koncert trebao je biti održan u okviru Filmskog festivala glumca, na dan njegovog zatvaranja.

"Na tom festivalu će se i pjevati, i plesati, i veseliti, i zajebavati, svega će toga biti u filmovima koje će na festivalu prikazati. I to će pjevanje, plesanje i veseljenje biti manje primjereno danima od Vukovarskih karmina nego tužni, melankolični i empatični songovi Radeta Šerbedžije", navodi pisac.

Dodaje da "Šerbedžija zna gdje, kad i što pjeva, a filmovi ne znaju gdje će i kad biti prikazani".

"Nije, dakle, gradonačenik 'u dogovoru s organizatorom' zabranio koncert Radeta Šerbedžije zbog njegove neprimjerene namjere da zapjeva nad grobovima, nego je koncert zabranio zato što je Šerbedžija za njega samo - Srbin. Preciznije: prepoznatljivi, simbolični, opći Srbin. I pritom još i Srbin za kojega, uza sav trud gradonačelnikovih falangista, koji traje već trideset godina, ne možemo reći da je - četnik. Takav Srbin nema što da pjeva", napisao je Jergović.

Ističe da je slobodan da izrazi svoje gnušanje prema svima koji će ove godine doći u Vinkovce da prikazuju ili gledaju filmove na festivalu na kojem je Šerbedžiji zabranjeno da sudjeluje, kao i prema svim autorima koji će dopustiti prikazivanje svojih filmova na takvom festivalu.

"Šerbedžija je pristao da (kolateralno) popravlja reputaciju gradonačelnika i njegovih falangista, tako što će održati koncert u decembru, kada nema nikakvih festivala ni žalovanja. Kaže da će to učiniti zbog svoje nedužne vinkovačke publike. Ne bih to nikad na njegovom mjestu učinio. Ili bih nastupio sa žutom trakom oko ruke i na mjestu srca, onako kako je to i red u gradovima poput današnjih Vinkovaca. Nedužni su jedino oni koji se protiv ovog pobune", smatra pisac.