Ne slaže se s odlukom
12

Otkazan koncert Radeta Šerbedžije, tvrdi kako je krivo politikanstvo

I. S.
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Cijenjeni hrvatski glumac i pjesnik Rade Šerbedžija naveo je kako je njegov koncert u Vinkovcima otkazan "zbog osjetljivosti tematskih manifestacija" te kako se ne slaže s ovom odlukom jer je smatra "čistim politikanstvom".

Na svojoj Facebook stranici napisao je da su ga prije mjesec dana zvali organizatori Filmskog festivala glumca iz Vinkovaca da povodom zatvaranja festivala i dodjele nagrada 15. novembra održi koncert u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Pristao je jer su, kako je naveo, Vinkovci njegov grad u kome je odrastao i koji u njegovom životu ima uvijek posebno mjesto i značaj.

"Iako je moj koncert, čim je najavljen, bio odmah i rasprodan, zbog, kako su mi organizatori rekli, velikog interesa posebno mlade publike u Vinkovcima, jučer mi je javljeno da je koncert otkazan. Gradske vlasti su objasnile da se koncert otkazuje zbog osjetljivosti tematskih manifestacija te sedmice u kojoj se koncert trebao održati. Naravno da se ne slažem s takvom odlukom jer je smatram čistim politikantstvom. Moje pjesme propagiraju ljubav, humanizam i blagost i ne mogu nikoga i ništa vrijeđati", objasnio je.

Ipak, čini se da će se sve dobro završiti jer su ga danas organizatori zvali i zamolili ga da koncert održi u decembru. Šerbedžija je odlučio prihvatiti ponudu, navodeći: "Ja ću to naravno učiniti. Ali ne zbog njih, nego zbog Vinkovčana koji žele doći na moj koncert. Uostalom, kao što je zadatak liječnika da brinu o zdravlju ljudi, zadatak nas umjetnika je da brinemo za duhovno zdravlje ljudi za koje snimamo filmove, igramo pozorišne predstave i ponekad pjevamo svoje pjesme."

Inače, Šerbedžija je oduvijek kritikovao priklanjanje političkoj ideologiji. Iz tog razloga je 28. jula 1991. godine učestvovao na koncertu "Yutel za mir" u Sarajevu. Koncert je okupio istaknute javne ličnosti koji su protestovali protiv sve goreg političkog stanja na prostoru bivše Jugoslavije. Šerbedžija je tada recitovao pjesmu "Pobratimstvo lica u svemiru" Tina Ujevića.