Carmela Corleone
2

Jazz pjevačica i glumica iz filma "Kum" Morgana King preminula u 87. godini

Klix.ba
Američka jazz pjevačica i glumica Morgana King, najpoznatija po ulozi u filmu "Kum", preminula je u 87. godini.

King je preminula 22. marta, ali to nije objavljeno u javnosti sve do danas, kada je njen prijatelj John Hoglund napisao posvetu na Facebooku.

"Bila je jedna od najpriznatijih i najunikatnijih jazz pjevačica prošlog stoljeća", kazao je dodavši kako su bili najbolji prijatelji 30 godina.

Preminula je od Ne-Hodgkinovog limfoma u Californiji.

Rođena je u New Yorku. Dobila je stipendiju i upisala Muzičku školu Metropolitan te počela profesionalno pjevati u 16. godini. Objavila je tri albuma za produkcijsku kuću Franka Sinatre i nominovana je za najbolju umjetnicu (Grammy) 1965. godine, ali je izgubila od The Beatlesa. Kao pjevačica je najpoznatija po izvođenju operne verzije melodije s Broadwaya "A Taste of Honey".

Njen moćni glas osigurao joj je ulogu u kultnom filmu "Kum" u kojem je pjevala pjesmu "C'e la luna mezzo mare" u sceni vjenčanja.

"Čitala sam 'Kuma' dvije godine i znala sam da moram biti dio toga. Išla sam na program hipnoze i kondicije da postanem dio ekipe i uspjelo je", kazala je u intervjuu 1971. godine.

U "Kumu 2" glumila je mamu Carmelu Corleone, a nakon toga se pojavila u američkoj sapunici "All My Children".

Rođena je 4. juna 1930. kao Maria Grazia Messina de Berardinis, u Pleasantvilleu, u porodici sicilijanskog porijekla. Od 11. godine je odrastala bez oca, u Bronxu. Već sa 16 je počela nastupati u Greenwich Villageu. Nastupala je u Vegasu i širom SAD-a, kao i na televiziji u talk showovima.

Prvi muž bio joj je trubač Tony Fruscella za kojeg se udala sa 17 godina. Njihova kćerka Graysan preminula je 2008. Iza Morgane je ostao unuk.