O novim projektima
258

Zana Marjanović: Film je naš potencijal za ekonomski razvoj države

Piše: E. Lj.
Zana Marjanović (Foto: N. G./Klix.ba)
Zana Marjanović (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon pretpremijere u Cannesu film "A Rose In Winter" američkog reditelja Joshue Sinclaira, u kojem je glavnu ulogu ostvarila proslavljena bh. glumica Zana Marjanović, krenuo je u svoj uspješan festivalski život.

Film je do sada prikazan na Cineways Film Festivalu u Wolfsburgu gdje je proglašen najboljim filmom Takmičarskog programa i Germany International Film Festivalu koji se održava u blizini Minhena, a na kojem je osvojio specijalnu nagradu žirija.

"Film je prikazan na dva festivala i dobili smo dvije nagrade. Presretni smo, to je zaista sjajan početak", rekla je Zana na početku razgovora za Klix.ba.

Priča nam kako je trenutno fokusirana na promociju filma o Edith Stein, svetici i zaštitnici Evrope koja je bila i neustrašiv zagovornik prava žena.

"Ovaj film je jedna velika i važna priča na kojoj smo dugo radili. Zvanična premijera filma bit će održana zgradi Ujedinjenih nacija u Ženevi, a nakon toga će film biti prikazan u Evropskom parlamentu u Briselu. To su veoma važne stvari kako za promociju filma, tako i za podizanje svijesti o važnosti mira, pomirenja i suživota u Evropi", kazala nam je Zana.

Zana Marjanović kao Edith Stein
Zana Marjanović kao Edith Stein

S obzirom na to da film "A Rose In Winter" donosi priču o Edith Stein, Zana ističe da je veoma značajno to što će biti prikazan u Ženevi i Briselu.

"Priča koju donosi ovaj film je naša bliska historija. Njegova poruka je veoma važna, jer nas podsjeća na nešto što se dogodilo tridesetih i četvrdesetih godina prošlog stoljeća i govori nam kako to ne smijemo zaboraviti i ponoviti", istakla je naša sagovornica.

Saradnja s Angelinom Jolie

Zana nam je otkrila da joj ponuda ne fali te da je u pregovorima za ulogu u velikoj seriji "Young Pope" američko-italijanske produkcije.

"Ušla sam u uži krug i vidjet ćemo kakav će ishod imati ti pregovori. Nezgodan je period, jer su u toku promocija filma 'A Rose In Winter' i politička kamapanja. Nadam se da ću se, s obzirom na obaveze koje imam, moći uklopiti", otkrila je Zana.

Prekretnica u njenoj karijeri bila je uloga u filmu "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie s kojom je Zana još uvijek u kontaktu.

"Kada je riječ o mojoj karijeri Angelina mi je najveća podrška. Uvijek smo u kontaktu i njeni savjeti su uvijek dobrodošli, kako u periodu kada smo blisko sarađivale, tako i sada. Angelina je veliki prijatelj BiH, ali i svijeta", rekla je Zana.

Prisjetila se kako je prije šest godina, uoči sarajevske premijere filma "U zemlji krvi i meda", dobila pismo američkog predsjednika Baracka Obame koji nije krio svoje simpatije ni impresije prema talentovanoj bh. glumici.

"Nažalost, nakon završetka njegovog drugog mandata u Bijeloj kući više nismo u direktnom kontaktu", rekla je.

Političkim angažmanom do promjena u kulturi

Prošlog mjeseca održan je 24. Sarajevo Film Festival, no nažalost nismo gledali nijedan dugometražni igrani film koji je nastao u većinskoj koprodukciji sa BiH.

"Stanje u bh. kinematografiji najbolje opisuje činjenica da nije bilo naših filmova na SFF-u. Nije ih bilo, jer ih nema. Mi smo zemlja koja je dobila većinu najznačajnijih svjetskih filmskih nagrada, a koja iz različitih političkih razlog ne potiče razvoj filmske industrije. Ne smatramo je važnom, a ona je najbolja promocija naše zemlje i ima veliki potencijal za ekonomski razvoj. Holivudske produkcije i zvijezde dolaze u Hrvatsku i Srbiju, jer zemlje iz naše regije imaju zakone koji podržavaju takvu investiciju i saradnju. BiH još uvijek nema Zakon o kinematografiji i velika je šteta što u Parlamentu FBiH nema razumijevanja za moje inicijative i prijedloge zakona vezanih za tu temu", bila je iskrena Zana Marjanović.

Dodala je kako su promocija i očuvanje kulture jedan od osnovnih razloga njenog političkog angažmana.

"Nadam se da ćemo uspjeti izboriti se za kulturu, jer je to prvi razlog zbog kojeg se bavim politikom. Drugi razlog je to što svojim primjerom želim inspirisati mlade ljude da se uključe u politiku. Vladajuće elite su mladima zgadili politiku i na taj način osigurale svoje pozicije. Ipak, mnogo mladih ljudi je u proteklom periodu pokazalo da se može vrijedno i pošteno baviti politikom i zbog toga vjerujem da ćemo uspjeti", rekla je Zana na kraju razgovora za Klix.ba.