Film/TV
0

Zagreb: 18. svjetski festival animiranog filma - Animafest

FENA
Zagreb
Zagreb
Norveškim filmom "Oslobodite Jimmyja!" redatelja Christophera Nielsena sinoć je u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren Svjetski festival animiranog filma - Animafest, na kojem će se do 17. studenog u natjecateljskom programu prikazati 13 dugometražnih animiranih filmova.

Uz film "Oslobodite Jimmyja", dobitnika Grand Prixa na festivalu u Annecyju, za veliku nagradu 18. animafesta natjecat će se, među ostalima, canneski pobjednik "Perzepolis" o odrastanju mlade Iranke, "Pčelin film", nastao u produkciji komičara Jerryja Seinfelda, te brazilski "Wood i Stock - seks, origano i rock'n'roll" Otta Guerre o ostarjeloj "djeci cvijeća" koja se nikako ne mogu snaći u obiteljskom životu, kapitalizmu i svakodnevnim obvezama.

U popratnu programu prikazat će se japanski film "Midori" Hiroshija Harade, češki "Fimfarum 2" skupine redatelja te pet filmova u sklopu retrospektive švedskog autora Pera Ahlina.

Festivalska je novost Forum za razvoj projekata, odnosno "pitching forum", na kojem će se predstaviti šest dugometražnih filmova u izradbi. Najbolji će biti nagrađen s tri tisuće eura.

Animafest, koji se održava od 1972., uveo je prije dvije godine program dugometražnog animiranog filma te se, umjesto bijenalno, održava svake godine - neparnu godinu posvećuje dugometražnom filmu, a parnu kratkometražnom.

Izbor filmova s ovogodišnjeg Animafesta prikazat će se u Kinoteci u Splitu od 18. do 20. studenog.

Kratkometražno izdanje Animafesta održat će se u lipnju iduće godine.