Regija
0

Zagreb: Otvoren Svjetski festival animiraniog filma – 18. animafest

FENA
Foto: Zagreb
Foto: Zagreb
Svjetski festival animiranog filma, 18. Animafest, otvoren je sinoć u Zagrebu, a na svečanosti u Otvorenom kinu Gliptoteka dodijeljene su dvije posebne nagrade - estonski animator Priit Paern primio je nagradu za životno djelo, dok će nagrada za poseban doprinos teoriji animacije britanskoj producentici i promotorici animiranog filma, Clare Kitson, bit dodijeljena naknadno.

Za sinoćnju prvu službenu projekciju odabrani su filmovi koji nisu ušli u konkurenciju, no preporučuje ih festivalski tim, a među njima je aktualni dobitnik Oskara "Peća i vuk", autorice Susie Tempelton.

Do 5. lipnja, kada u Zagrebu završava ovogodišnji Svjetski festivala animiranog filma - 18. Animafest, bit će prikazano više od 500 kratkometražnih filmova sa svih šest kontinenata.

U Velikom natjecanju, Studentskom natjecanju i Natjecanju filmova za djecu, sudjeluje 218 filmova, u velikoj, studentskoj i hrvatskoj panorami 114 filmova, a u sedam popratnih programa bit će prikazano više od 180 filmova.

Publika će vidjeti najbolja recentna animacijska produkcija, među kojima su i filmovi nagrađeni Oscarom te mnogi laureati uglednih svjetskih filmskih festivala. Održat će se i program "Anima Docs", s animiranim dokumentarcima.

Za popratni dio 18. Animafesta priređeni su programi "Moja Afrika" s cjelovitim pregledom afričke animacije, te "Žene u animaciji" i "Majstori/ce animacije", retrospektivni program s filmovima Caroline Leaf, Igora Kovaljova, Joanne Quinn i Priita Paerna.

Program "Svjetski klasici" donosi najbolje animirane filmove u povijesti, a prikazat će se i izbor iz novije poljske animacije.