Film/TV
0

Večeras dodjela Zlatnih globusa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sezona nagrađivanja filmova, koja prethodi dodjeli Oskara, večeras ulazi u svoju završnu fazu kada će u hotelu Hilton u Beverley Hillsu biti dodjeljene nagrade Zlatni globus, koje se poslije Oskara smatraju najvažnijom nagradom u Hollywoodu.

Drama ''Babel'' je favorit sa sedam nominacija, među kojima su one za najbolji film i za Brada Pitta kao najboljeg sporednog glumca.

Dosta pažnje je posvećeno i filmovima Clinta Eastwooda čija je tema II Svjetski rat, a to su ''Flags of Our Fathers'' i ''Letters From Iwo Jima''. Favoriti na dodjeli nagrada su i drama o britanskoj kraljevskoj porodici ''The Queen'', te izvrsna hit komedija ''Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan''.

Eastwoodov ''Letters for Iwo Jima'', urađen na japanskom jeziku, nominiran je za najbolji strani film, zajedno sa krvavim epom Mela Gibsona o Majama ''Apocalypto''. Ostale nominacije u ovoj kategoriji su ''The Lives Of Others'' (Njemačka), ''Pan's Labyrinth'' (Meksiko) i ''Volver'' (Španija).

Nominirani za najbolju dramu su ''The Queen'', ''Babel'', film o atentatu na Roberta Kennedya ''Bobby'', mafijaška drama ''The Departed'' i ''Little Children''.

Nominacije za najbolju komediju ili mjuzikl su film o modi ''The Devil Wears Prada'', ''Borat'', ''Thank You For Smoking'', mjuzikl ''Dreamgirls'' i ''Little Miss Sunshine''.

''Happy Feet'' vodi listu nominacija za najbolji animirani film, a uz njega su tu ''Cars'' i ''Monster House''.

Eastwood je nominiran i za najboljeg režisera, gdje će se natjecati sa Stephenom Frearsom (The Queen), Martinom Scorseseom (Departed) i Alejandrom Gonzalezom Inarrituom (Babel).

Nominacije za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu su Annette Bening (''Running With Scissors''), Toni Collette (''Little Miss Sunshine''), Beyonce Knowles (''Dreamgirls''), Meryl Streep (''The Devil Wears Prada'') i Renee Zellweger (''Miss Potter'').

Sacha Baron Cohen je nominovan za najboljeg komičara za film ''Borat'', a uz njega su tu Johnny Depp (''Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest''), Aaron Eckhart (''Thank You For Smoking''), Chiwetel Ejiofor (''Kinky Boots'') i Will Ferrell (''Stranger Than Fiction'').

Zlatne globuse dodjeljuje organizacija Hollywood Foreign Press Association, a pobjednici se obično smatraju najvećim kandidatima za Oskare.

Nominacije za Oskare će biti objavljene narednog utorka, a ceremonija dodjele nagrada će se desiti 25. februara.