Režiserke Nicky Bolster
0

U ponedjeljak projekcija dokumentarnog filma "Memoirs of a Massacre"

I. S.
Projekcija dokumentarnog filma "Memoirs of a Massacre" ("Sjećanje na masakr") britanske rediteljice Nicky Bolster bit će održana u ponedjeljak, 9. oktobra u kino sali Općine Novi Grad s početkom u 19 sati.

Film donosi detalje o masovnom ubistvu više od 1000 mirnih demonstranata na trgu Rabaa u Kairu koji su se 14. avgusta 2013. godine okupili kako bi pružili podršku tadašnjem, prvom i jedinom, demokratski izabranom predsjedniku Egipta, dr. Mohamedu Morsiju. Film je premijerno prikazan početkom avgusta u prostorijama Britanske akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), a od tada je uspio osvojiti i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na Sweden Film Awards. Ulazak na sarajevsku projekciju je slobodan.

Pozivajući sve građane Sarajeva da pogledaju film, bivši predsjednik Egipatske unije u Bosnu i predstavnik Egipćana u Bosni i Hercegovini, Farid Al-Zayat, istakao je da je maskrom na trgu Rabaa u Kairu egipatska demokratija otišla u prošlost.

"Sve do danas, odgovorni za zločin koji je trajno uništio brojne egipatske porodice nisu odgovarali pred zakonom. Ove lične priče želimo podijeliti sa bh. javnošću koja iz svog iskustva vrlo dobro zna kako je preživjeti zločin i čekati na pravdu", kazao je Al-Zayat te dodao da će nakon projekcije filma biti održana i panel diskusija na kojoj će se dati širi društveno-politički kontekst ovog slučaja.

"Učesnici na panel diskusiji bit će historičar, producent i scenarist Nihad Kreševljaković te kao poseban gost dr. al-Moncef al-Marzouki, aktivista za ljudska prava i predsjednik Tunisa u periodu 2011. - 2014.", naveo je Al-Zayat i pozvao građane da se aktivno uključe u diskusiju.

Nakon intervjuisanja više od 200 svjedoka, organizacija Human rights Watch je u avgustu 2014. godine objavila izvještaj u kojem je slučaj okarakterizirala kao zločin protiv čovječnosti. Na desetu godišnjicu masakra izvještaj je objavila i organizacija Amnesty International nazvavši ga „Egipatska decenija srama“. O slučaju za koji do danas niko nije odgovarao, pisali su i poznati svjetski mediji kao što su Al Jazeera, Deutsche Welle, The Guardian te The Washington Post.

"Memoirs of a Massacre" donosi svjedočanstva očevidaca koji su prisustvovali događaju među kojima su ključni britanski tjelohranitelj Craig Summers, koji je na trgu bio sa snimateljem koji je upucan, te fotograf agencije Associated Press, Mosa'ab Elshamy, koji je fotografisao masakr. U filmu između ostalih još govore i novinar The New York Times, David D. Kirkpatrick, član britanskog parlamenta, Crispin Blunt, te aktivistica za ljudska prava i autorica izvještaja Human Right Watch o Rabaa masakru, Sarah Leah Whitson.

Udruženje dijaspore Egipta u Bosni i Hercegovini organizuju projekciju i panel diskusiju u Sarajevu kao gradu kojeg vide kao prijestolnicu multikulture i suživota i gradu koji je nažalost doživio slična iskustva nasilja i nepravde u svojoj bliskoj prošlosti. Događaju će prisustvovati istaknute ličnosti iz raznih oblasti kulture i umjetnosti, mislioci i udruženja te branioci ljudskih prava i sloboda u BiH i regionu.