Film "Here"
12

Tom Hanks će uz pomoć umjetne inteligencije u novom filmu izgledati mlađe

L. R.
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Glumac Tom Hanks će uz pomoć tehnologije za umjetnu inteligenciju pomladiti svoj izgled za novi film "Here".
Hanks je već imao prililku raditi sa redateljom Zemeckisom na filmovima uključujući "Cast Away", "Forrest Gump" i "The Polar Express", a sada je dobio ulogu u novom filmskom projektu "Here", gdje će njegov lik pomladiti uz pomoć tehnologije za umjetnu inteligenciju.

Kompanija za umjetnu inteligenciju Metaphysic objavila je da je sklopila partnerstvo s američkom agencijom za talente CAA. Ova kompanija je razvila novi generativni alat koji se temelji na umjetnoj inteligenciji pod nazivom Metaphysic Live.

Alat nudi fotorealističnu promjenu lica visoke rezolucije i efekte starenja.

Redatelj filma, Robert Zemeckis odlučio se za ovaj potez, jer nije želio da ima dodatne glumce na setu koji bi glumili mlađe verzije glavnih uloga, a smatra i da bi na ovaj način uloge bile realističnije.

“Uvijek me privlačila tehnologija koja mi pomaže da ispričam priču. Film 'Here' jednostavno ne bi funkcionisao bez naših glumaca koji se neprimjetno transformiraju u mlađe verzije samih sebe. Metaphysic AI alati čine upravo to i to na načine koji su prije bili nemogući", rekao je Zemeckis.

Film se temelji na grafičkom romanu Richarda McGuirea, gdje se radnja u potpunosti odvija unutar granica jedne sobe i prati njezine stanare tokom mnogo godina. Osim Hanksa, u jednoj od glavnih uloga naći će se i glumica Robin Wright.