Pretpremijera večeras
54

Serija "Kotlina" Danisa Tanovića i Aide Begić će poslije SFF-a biti u programu Moje TV

I. B.
Publika će na ovogodišnjem SFF-u moći pogledati pretpremijere prve dvije epizode serije "Kotlina", čiji je scenarij odabran putem javnog poziva za prijavu scenarija igranih serija, a snimanje realizirano putem platforme BH Content Lab kompanije BH Telecom.

Nakon festivala, "Kotlina" će u septembru biti ekskluzivno emitovana na platformi Moja TV te će njeni korisnici moći uživati u prestižnom domaćem serijskom programu.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma izjavio je kako je posebno sretan zbog završetka snimanja prve od sedam planiranih serija putem platforme BH Content Lab.

"Sa 'Kotlinom' smo započeli izgradnju najveće domaće platforme za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, BH Content Lab i ona predstavlja jedan od strateških ciljeva u domenu tržišnog širenja i diverzifikacije. Pored finansiranja 'Kotline', tu je još šest serija, a BH Telecom je javnim pozivom obezbijedio još 18 miliona KM za sadržaj u naredne tri godine. Sa sigurnošću najavljujemo da će BH Telecom i domaći filmski radnici i producenti u budućnosti plasirati visoko kvalitetne i atraktivne sadržaje za naše korisnike. Investiranje BH Telecoma u content i u našu platformu sada je već kontinuirana aktivnost i dugoročno strateško ulaganje", rekao je.

Serija, koju publika s nestrpljenjem iščekuje, dolazi u pet nastavaka, a karakteriše je vrhunska produkcija, zanimljiva radnja i ekipa izvanrednih glumaca.

"Kotlina" je kriminalistička mini serija od pet epizoda koja, koristeći istragu ubistva u Zemaljskom muzeju, uspijeva da dočara savremeno Sarajevo u kojem je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice.

Krimi priča prati usamljenog policijskog inspektora, kojeg tumači Feđa Štukan, a koji nakon što je pronađeno tijelo u sarajevskom Zemaljskom muzeju, zaranja u današnje Sarajevo kako bi pronašao nestali sefardski tekst iz 14. stoljeća. Također, pokušava dokazati sebi da grad koji je nekada volio i koji nikada nije smogao snage da napusti i dalje postoji. U seriji pored Štukana, glume i Ida Keškić, Boris Ler, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović i drugi.

Prve dvije epizode "Kotline" bit će prikazane u okviru programa Pretpremijere Serije SFF sa još pet regionalnih dramskih serija.

"S ponosom predstavljamo rekordan broj od čak šest serija iz četiri zemlje regije u ovogodišnjem izdanju Pretpremijera Serija. Različite su tematski, stilski i žanrovski. No, bilo da ste ljubitelji krimića, komedije, misterije ili drame, sigurno ćete u ovoj selekciji pronaći bar jednu seriju koja će vas oduševiti. S nestrpljenjem ćete čekati jesen da vidite i druge epizode", izjavila je Tina Hajon, selektorica programa Pretpremijere Serije.

"Raduje me što po prvi put radim žanrovski projekat u Sarajevu, sa ekipom sa kojom jako dugo sarađujem. Nadam se da je ovo samo početak uspješne priče BH Content Laba i samo prva od mnogih sezona serije 'Kotlina'", rekao je ranije reditelj Danis Tanović.

Pretpremijera "Kotline" bit će upriličena večeras u Vijećnici za 150 zvanica.