Film/TV
14

Sedmica evropskog filma u Zenici otvorena holandskim filmom "To su bila vremena"

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Svi ljubitelji filma narednih sedam dana u Mulitplexu "Ekran" Zenica moći će uživati u besplatnim filmovima u sklopu Sedmice evropskog filma koja je večeras otvorena projekcijom "To su bila vremena".

Osam zemalja članica EUNIC mreže u Bosni i Hercegovini svojim filmovima podržalo je ovogodišnju 8. Sedmicu evropskog filma koja će se održati u Zenici od 20. do 27. oktobra i u Prijedoru od 9. do 16. novembra.

EUNIC kao evropska mreža institucija kulture čiji ogranak čini 15 zemalja članica do sada je projekcije filmova održavala u Sarajevu i ovo je prvi put da se organizuje u nekom drugom bosanskohercegovačkom gradu.

"Nadam se da ćete ispratiti čitav program koji će vam biti ponuđen ove sedmice. Ovo je prvi put da se ova manifestacija prikazuje negdje drugo, a ne u Sarajevu. Jednostavno, željeli smo da evropsku kulturu proširimo kroz ovakve događaje i na druge gradove, tako će ove godine Sedmicu evropskog filma ugostiti Zenica i Prijedor", kazao je predsjedavajući ENIC-a i atašea za kulturu holandske ambasade u Sarajevu Mak Kapetanović na otvorenju Sedmice evropskog filma.

Tokom osam dana filmskog programa će se prikazati filmovi iz Holandije, Španije, Austrije, Mađarske, Češke, Njemačke, Rumunije i Poljske. Publika će imati priliku pogledati filmove "Idemo na More" Jiría Mádla (Češka), "Anđeo Budimpešte" Luisa Oliverosa (Španija), "Mračna Dolina" Andreasa Prochaske (Austrija), "Vikend" Árona Mátyássya (Mađarska), "4 kralja" Therese von Eltz (Njemačka), "Dva loto listića" (Rumunija) te "Jack Strong" Władysława Pasikowskog (Poljska).

Film "To su bila vremena" koji je večeras prikazan u Multiplexu "Ekran" Zenica govori o 1974. godini i trenutku kada Holandija u finalu Svjetskog prvenstva biva poražena od Zapadne Njemačke rezultatom 1:2 što izaziva brojne probleme u životu protagoniste filma.