Film/TV
0

Scorsese, ipak, neće snimati film o Marleyu

Sarajevo-x.com
Oscarom nagrađeni režiser Johnatan Demme je od Martina Scorseseja preuzeo režiju autorskog dokumentarca o jamajkanskoj ikoni reggae muzike, Bob Marleyu. Film koji još nema naslova će biti objavljen 6. februara 2010. godine kako bi obilježio 65-tu godišnjicu rođenja muzičara.

Demme, koji je 1992. godine osvojio nagradu Američke filmske akademije za film “Kad jaganjci utihnu” , je izjavio da je oduševljen činjenicom što može raditi sa porodicom Marley na ovom projektu.

U saopštenju za javnost navodi se da je Scorsese odustao od rada na filmu zbog poklapanja rasporeda snimanja.

Sin Boba Marleya, Ziggy, koji je izvršni producent ovog filma, je izjavio da je uzbuđen zbog Demmeovog učešća u filmu.

“Njegovo razumijevanje rada mog oca i muzičke forme dokumentarca ulijeva mi sigurnost da će se filmom apsolutno proslaviti život moga oca”, izjavio je Ziggy. Demme, koji je ranije napravio dokumentarce sa Neilom Youngom i grupom “Talking Heads” je za Marleya rekao da je on jedan od najvećih ljudi modernog doba.

Poznat po pjesmama “No Woman, No Cry” i “I Shot the Sheriff”, Bob Marley je od raka umro 1981. u 36-toj godini života.

Scorsese je nakon filma o koncertu Rolling Stonesa “Shine a Light” trebao završiti dokumentarac o Marleyu. Također radi i na filmu o gitaristi grupe “Beatles”, Georgeu Harrisonu kao i bivšem američkom predsjedniku Theodoreu Rooseveltu, objavljuje Reuters.