Projekt FCS
59

Sarajevo dobija novi filmski studio, Nelson i Tanović obišli finalne radove

L. K.
Filmski studio "Jagomir" danas su posjetili ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Nelson i Filippo Tattoni-Marcozi, koji su putem Fonda američkih ambasadora pružili ogromnu podršku Filmskom centru Sarajevo (FCS) u očuvanju bh. kulturnog naslijeđa.
Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović je prilikom šetnje kroz renovirani studio rekla kako je izuzetno sretna zbog današnje posjete, ali i ogromne podrške koju je FCS dobio od američke ambasade.

"Zahvaljujući ovom Fondu, za manje od 10 mjeseci FCS je dobio renoviran depo, novu fasadu, grijanje, krov i sofisticiranu opremu čime će postati regionalni centar za digitalizaciju filmova pored svoje osnovne funkcije čuvanja nacionalnog filmskog blaga", rekla je Tanović.

Podsjetimo da je renoviranje Filmskog studija "Jagomir" počelo prošle godine, kao i da je FCS uz podršku američke ambasade već završio veći dio radova u ovim prostorijama.

Filmske trake koje su donedavno propadale - sada su zaštićene i dobile su skrovište kakvo i zaslužuju. Naredni korak sarajevskog Filmskog centra jeste digitalizacija filmova, za koju se nadaju da će je moći raditi u saradnji s mladim ljudima, koje planiraju naučiti kako obavljati ovaj proces.

"Dajemo im priliku da uče i da se okupljaju oko Filmskog centra Sarajevo. Veliki je zadatak ispred nas, voljeli bismo da filmski radnici dolaze ovdje i koriste ove prostorije za svoje projekte, projekcije i slično. Ako dođemo do novca, planiramo ulagati u obnovu drugih objekata kako bismo napravili studio za postprodukciju tona i slike. Glavni cilj je da se izgradi pravi filmski studio u kojem će se snimati kako najavljene TV serije tako i drugi projekti", rekla je Tanović u razgovoru za Klix.ba prije nekoliko mjeseci.