Film i nagradna igra
0

Romantični triler "Twilight" u Banjaluci i Sarajevu

Sarajevo-x.com
Blitz film i video novu godinu kino distribucije započinje najvećim filmskim hitom ovog dijela sezone na svjetskim blagajnama, a riječ je o nadnaravnom romantičnom trileru "Twilight" (Sumrak).

Redateljica Catherine Hardwicke, kreatorka kritičarskih favorita "Trinaest" i "Gospodari Dogtowna" na velika platna donosi filmsku adaptaciju svjetski poznatog književnog fenomena i priču o strastvenoj i neočekivanoj ljubavi između mlade djevojke i zagonetnog i neodoljivog vampira. Mlade tinejdžerske zvijezde Kristen Stewart i Robert Pattison predvode vrhunsku glumačku ekipu kao postmodernistički Romeo i Julija u filmu punom akcije i napete avanture s dozom nadnaravnog.

Temeljena na hit romanu Stephenie Meyer, radnja filma "Twilight" se fokusira na dvoje mladih ljubavnika, ponesenih sudbinom, koji s opasnim posljedicama unište osjetljivu ravnotežu između lovca i lovine.

Kao kulturološki fenomen s velikim klubom obožavatelja koji su jedva dočekali prvu filmsku adaptaciju, serija knjiga Stephenie Meyer u četiri nastavka provela je ukupno 91 sedmicu na prvom mjestu liste bestselera New York Timesa. Širom svijeta prodano je 40 miliona primjeraka knjiga koje su prevedene u 37 država. Postoji više od 350 internet stranica koje su kreirali obožavatelji te serije knjiga. Knjiga "Twilight" proglašena je najboljom knjigom prema izboru urednika New York Timesa, knjigom godine prema književnom časopisu Publishers Weekly, knjigom decenije prema internet portalu Amazon.com, a Američko udruženje knjižničara uvrstilo ju je na popis deset najboljih knjiga za mlade.

Film "Twilight" svoj je pobjedonosni pohod počeo krajem novembra u Americi sa rekordnim otvaranjem od 70 miliona dolara a do sada je na svjetskim kino blagajnama inkasirao preko 320 miliona dolara. Nakon vrlo uspješnog početka distribucije u susjednoj Hrvatskoj, gdje je film za mjesec dana pogledalo preko 70.000 gledatelja "Twilight" je svoju kino distribuciju u BiH započeo u multipleksu Palas u Banjaluci, a sarajevski fanovi će ga moći pogledati od 5. februara na redovnom repertoaru sarajevskog kina Meeting Point u terminima od 18:00, 20:00 i 22:00 sata, petkom i subotom.

U Saradnji sa izdavačkom kućom Buybook Blitz film i video je spremio i malo iznenađenje za sve gledatelje filma u kinu Meeting Point. Naime, svaki 50. gledatelj će na poklon dobiti knjigu ili majicu na temu filma "Twilight", a nagradna igra traje do isteka zaliha. Sa druge strane, prvih deset kupaca knjiga "Twilight" u knjižari Buybook u Radićevoj ulici od 26. januara na poklon će dobiti kupon za dvije gratis karte filma za projekciju po izboru. Također, svi gledatelji filma sa ulaznicama za film "Twilight" u knjižari Buybook mogu ostvariti popust na kupovinu knjiga iz serijala od 10%.