Film/TV
116

"Rock'n'War": Tuzlanska rock scena u ratu je svojom snagom i duhom prkosila ludilu i smrti

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Rock'n'War... ili samo zato što je petak" dokumentarni je film o fenomenu i životu rock scene u Tuzli za vrijeme rata i mladim ljudima koji su u najtežim trenucima odlučili da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat. Film je premijerno prikazan danas u sklopu 22. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Dok je grad Tuzla svakodnevno granatiran, a policijski sat bio na snazi već od 17 sati, tuzlanski muzičari se organizuju pa podrumi i skloništa postaju jezgro novonastale muzičke scene. Za vrijeme sata u Tuzli je bila aktivna rock and roll scena, uvijek je tu postojala neka svirka na koju se moralo otići bez obzira na opasnost, bez obzira na sve.

U filmu koji je već dobio nagradu publike u Beogradu svoje iskustvo dijele Alis Aljić, Damir Avdić, Sabahudin Azapagić, Predrag Stanković, Nebojša Stojkov, Goran Grbić, Miki Kojot, Senad Mujezinović, Džemal Trakić, Edin Imširović, Maid Porobić, Emir Hukić, Danijel Slavuljica, Semir Hadžić, Malik Terzić, Amel Tahirović, Vedad Ćehajić i Saša Perkunić.

Prema riječima režisera Damira Pirića, film je izašao tek ove godine, više od 20 godina nakon rata, budući da je tek sad došlo vrijeme za njega. Vjeruje kako ovakve priče treba arhivirati i sačuvati od zaborava budući da su omaž ljudskoj snazi i ambasadori mentaliteta duha i ljubavi.

"Svi su htjeli da zaborave rat, mislili su da nam dolazi bolja budućnost i nismo željeli da se sjećamo toga. Međutim, kako je prošao taj jedan period, ponovo su došla neka teška vremena. Važno je podsjetiti se na to kako smo baš u tom periodu, kad ništa nismo imali, kad je bilo opasno kretati se i svirati našli tu energiju?", pita se Pirić i dodaje kako je shvatio kako je tek sad vrijeme da se ta neispričana priča predstavi ljudima.

"Ovo je pravi tajming za takve filmove, pogotovo za mlađu generaciju koja se stalno žali, sve im je teško, sve im je mrsko. Ovo je ekipa kojoj u tom perodu ništa nije bilo mrsko", dodao je režiser filma.

Danijel Slavuljica, jedan od muzičara koji je predstavljen u ovom filmu kaže kako, u periodu kad se to dešavalo, nisu bili ni svjesni situacije u kojoj su se nalazili.

"Tek se sada dešava ta katarza i nama kad gledamo film u vjerovatno drugim ljudima koji proživljavaju sličan način iste emocije. Mi nismo bili svjesni ni tih emocija ni šta nas je snašlo. Potrebna je ta neka vremenska distanca kako bismo se suočili sa tim, vjerovatno je to taj neki obrambeni mehanizam koji nam je davao mogućnost da se bavimo time u tom vremenu i tim okolnostima".

On je komentarisao i današnju rock scenu u BiH.

"Danas se nije izgubio bunt, mi danas u Bosni imamo dosta kvalitetnih ljudi, jakih bendova, međutim, nije to rock and roll u onom svom ideološkom smislu", mišljenja je Slavuljica.

Pirić je dodao kako se današnja rock and roll ekipa malo uspavala.

"Nažalost, danas postoji vrlo malo aktivnih bendova. Tuzla ima sad jaku hip hop scenu, neki su novi klinci na ulici, nešto novo rade... U svakom slučaju, ima tu dosta kvalitetnh ljudi, samo moramo da napravimo selekciju sadržaja i informacija kojima smo bombardovani", istakao je.

Program Bh. film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala donosi nam čak tri naslova posvećena muzici. U pitanju su dokumentarni filmovi "Scream for me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića koji govori o koncertu Brucea Dickinsona u Sarajevu 1994. godine, "No smoking in Sarajevo" talijanskog režisera Gianluce Loffreda o bendu Zabranjeno pušenje, te "Rock'n'war" Damira Pirića o životu rock scene u Tuzli, što svakako pokazuje kako je došlo vrijeme za preokret otklon od "standardnih" ratnih tema i jednu drugačiju percepciju stvarnosti za vrijeme rata.