Rezultati filmske ankete
0

Reditelji opet izabrali "Kuma" za najboljeg

Sarajevo-x.com
Filmski reditelji napravili su listu deset najboljih filmova svih vremena, a ubjedljivo prvo mjesto zauzeo je kultni film "Kum" reditelja Francisa Forda Copolle.

U anketi magazina Empire u kojoj su učestvovali reditelji Quentin Tarantino, Sam Mendes, Mike Leigh, Guillermo Del Toro, Cameron Crowe i Pedro Almodovar, film "Kum" odnio je pobjedu nad drugim kultnim filmovima.

Mafijaški film Francisa Forda Copolle, s preminulom legendom Marlonom Brandom i Al Pacinom, na drugom mjestu prati film "Razjareni bik" reditelja Martina Scorseseja.

Mjuzikl "Singin' In The Rain" iz 1952. godine je na trećem mjestu ove liste, za njim dolazi film "Dr.Strangelove", a De Nirov "Taksist" je peti. Prate ga filmovi "Bilo jednom na Zapadu" i "Treći čovjek".

Epska drama "Prohujalo s vihorom" iz 1939. godine je osma, "The Apartment" deveti i zadnje mjesto na Empireovoj listi filmova zauzima ruski film iz 1996. godine, "Andrei Rublev".

"Kum" je kriminalistička drama temeljena na istoimenom romanu Maria Puza. U glavnim ulogama pojavljuju se Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton i James Caan. Radnja filma proteže se na deset godina od kraja 1945. do 1955. te predstavlja hronologiju mafijaške obitelji Corleone.

Američki filmski institut prvo je proglasio Kuma trećim najvećim filmom u povijesti američke kinematografije (iza Građanina Kanea i Casablance). Poslije je Kum prešao na drugo mjesto iza Građanina Kanea, dok se Casablanca spustila na treće mjesto. Film je pozicioniran na prvom mjestu u izboru najboljih filmova svih vremena filmskih portala IMDb, Metacritic i Rotten Tomatoes.

Snimljena su i dva nastavka, "Kum II" 1974. i "Kum III" 1990.