Film/TV
0

Pronađen prvi američki film o opasnostima Hitlerovog režima

Klix.ba
Prvi američki film, koji je trebao upozoriti na opasnosti nacističkog režima Adolfa Hitlera, pronađen je u filmskom arhivu u Briselu, gdje je stajao neprimijećen blizu 75 godina.

"Hitlerovo kraljevstvo terora" producirao je Cornelius Vanderbilt, nasljednik bogate američke industrijalističke porodice, koji je posjetio Njemačku u trenutku kada je Hitler stupio na vlast.

Film otkriva materijale koje je Vanderbilt snimio i prošvercao iz zemlje. Snimio je nacističke skupove, spaljivanje knjiga i pljačkanje jevrejskih prodavnica.

"Premijerno je prikazan u New Yorku, 1934. godine, i doživio je veliki uspjeh. Njemačka ambasada u SAD-u je protestovala te je film cenzurisan i adaptiran. Prikazan je i u drugim gradovima, ali sa dosta manje uspjeha", kaže Bruno Mestdagh, čelnik digitalne kolekcije belgijskog filmskog arhiva Cinematheque.

Otkrivena verzija je najvjerovatnije naručena kako bi bila prikazana u Belgiji, ali nije nikada preuzeta. Traka je tako preživjela rat i nacističku okupaciju na belgijskoj carini.

Tokom '70-ih je prebačena u arhiv, u kojem se nalazi blizu 70 hiljada naslova, od kojih je 80 posto stranih. Tek prije dvije godine su kustosi shvatili da imaju jedinu preživjelu kopiju ovog filma.

Film se trenutno remasterira i bit će prikazan u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti u oktobru. Uređen je poput žurnala, sa Vanderbiltovim glasom preko originalnog zapisa, kombinovanog sa materijalom iz drugih izvora.

"Vanderbilt je uspio zabilježiti spektakularan materijal, ali je imao samo nekoliko minuta te su na osnovu njih stvorili čitav film. Ipak, to nisu uradili profesionalni filmadžije i film ponegdje djeluje amaterski", kaže Mestdagh.