Istaknuti bh. glumac
223

Program posvećen Draganu Jovičiću će biti prikazan u Kinoteci BiH

I. S.
Dragan Jovičić (Foto: Facebook)
Dragan Jovičić (Foto: Facebook)
Program Kinoteke Bosne i Hercegovine za august posvećen je glumcu Draganu Jovičiću, koji je preminuo u novembru protekle godine.

Projekcije su od 19 sati, a cijena ulaznice je pet KM.

16.8.2021. - "Moj brat Aleksa" (1991.)

Režija: Aleksandar Jevđević

Uloge: Branislav Lečić, Snežana Bogdanović, Dragan Jovičić...

Sadržaj: "Moj brat Aleksa" romantična je biografija jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Alekse Šantića. Priča je to o velikom vizionaru i romantičaru s jedne strane, i velikom gubitniku u privatnom životu s druge strane. Suptilno ispričanu priču iz mostarske čaršije majstorski nam je ispričao njegov stariji brat.

17.8.2021. - "Tunel" (1999.)

Režija: Faruk Sokolović

Uloge: Samir Čamdžić, Aida Džamalija, Dragan Jovičić...

Sadržaj: Filmska priča događa se u idiličnom selu u srednjoj Bosni koje je s vanjskim svijetom povezano jedino tunelom. Radnja filma započinje 1996. godine, kada izbjeglice u pratnji policije dolaze nadomak svome u ratu napuštenom zavičaju i tunelu koji ih jedini povezuje sa svijetom. Među njima je i starac koji tvrdoglavo kreće kroz tunel prema grobu izgubljene ljubavi, ne obazirući se na promjenu zastava i granica, bez straha, samo s uspomenama na prošlost ne manje bolnu i ne manje zastrašujuću i nepravednu u kojoj je već izgubio sve što je imao i volio.

18.8.2021. - "Ljeto u Zlatnoj dolini" (2003.)

Režija: Srđan Vuletić

Uloge: Haris Sijarić, Svetozar Cvetković, Dragan Jovičić…

Sadržaj: Fikret Varupa bio bi potpuno običan šesnaestogodišnjak iz Sarajeva da mu se nije desio nevjerovatan peh i nesreća. Na dženazi svog oca, tradicionalnoj muslimanskoj sahrani, on saznaje da njegov otac duguje novac Hamidu, čovjeku kojeg on ni ne poznaje. Dug je velik i Hamid ne želi da dug ode u grob. Tako dug automatski prelazi sa oca na sina.

19.8.2021. - "Suada, boginja dobrih namjera" (2003.)

Režija: Šemsudin Gegić

Sadržaj: Film je dokumentarno podsjećanje na sarajevsku studenticu Suadu Dilberović, prvu žrtvu opkoljenog Sarajeva, a govori i o mnogim predratnim i ratnim događajima i nedužnim žrtvama. Dokumentarnu strukturu filma čine sačuvani autentični audio-video zapisi, te izjave sudionika predratnih i ratnih dešavanja.

20.8.2021. - "Duhovi Sarajeva" (2007.)

Režija: Dejan Radonić

Uloge: Severina Vučković, Enis Bešlagić, Dragan Jovičić...

Sadržaj: Film je priča o dvojici mladića, Piku i Hercu, koji svome gradu žele pokloniti žičaru koja je oštećena u ratu i od tada nije u funkciji. Oni su prije rata bili apsolventi medicine, a za vrijeme rata radili su u mobilnoj hirurškoj ordinaciji. Način na koji dolaze do profita u Italiji nije uvijek zakonski opravdan. Olja je iz Splita došla u Sarajevo da traži polubrata za kojeg je saznala nakon očeve smrti. Ona upoznaje Pika i Herca i sprijatelji se sa njima. Pik je potajno zaljubljen u Olju i stidljivo pokušava da je osvoji. Dok su Pik i Herc u Italiji, Olja njeguje Hercovog oca Omera koji se uz njenu pomoć oporavlja. Poslije njihovog povratka prijateljstvo se nastavlja.