Zootopia
4

Popularni holivudski producent tuži Disney zbog krađe ideje

Klix.ba
Holivudski producent i scenarista Gary L Goldman podigao je tužbu protiv Disneya zbog krađe ideje za film "Zootopia" koji je postao apsolutni hit širom svijeta.

Goldman optužuje animacijskog giganta za krađu ideja koje je napisao prije 17 godina. Ističe kako u oba scenarija ima suštinskih sličnosti.

"Kopirali su Goldmanove teme, scene, likove, grafiku i dijaloge, neke skoro od riječi do riječi", navodi se u tužbi koja je na 37 stranica.

Zootopia je nominovana za veliki broj nagrada ove godine, a osvojila je i Oskara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Priča istražuje predrasude i trenutne rasne probleme kroz različiti tip životinja. Do sada je zaradila jednu milijardu dolara. Disney tvrdi kako Goldman u tužbi navodi niz lažnih navoda.

"To je neprincipijelan pokušaj da se u preuzmu zasluge za uspješan film koji nije kreirao. Branit ćemo se energično na sudu", kazali su iz Disneya.

Goldman je poznati producent i scenarista koji je radio filmove poput "Totall Recall" u kojem glumi Arnold Schwarzenegger i "Minority Report" u kojem glumi Tom Cruise.